Nieuws

De dag van de versoepelingen: wat mag er weer?

Terrassen weer open vanaf 21 april: "Ik kan wel janken"
Terrassen weer open vanaf 21 april: "Ik kan wel janken" © Getty Images / e_rasmus
Het is zover: na ruim een half jaar kunnen we vanaf vanmiddag weer genieten van een getapt biertje op het terras. Ook gaan niet-essentiële winkels open, zijn op begrafenissen meer bezoekers toegestaan en is de avondklok geschrapt. Voor de versoepelingen gelden wel voorwaarden, hieronder een overzicht.

Horeca

Om klokslag twaalf uur mag je weer plaatsnemen op het terras, maar niet voordat je een tafeltje gereserveerd hebt. Dat mag trouwens ook ter plekke. Aan een tafel mogen niet meer dan twee personen zitten, behalve als ze uit één huishouden komen.
Ook geldt er een maximum aantal klanten per terras, namelijk vijftig. Je mag pas gaan zitten nadat er een checkgesprek is geweest en je bent welkom tussen twaalf uur 's middags en zes uur 's avonds.

Winkels

Ook kan je vanaf vandaag weer zonder afspraak shoppen. Niet-essentiële winkels mogen per 25 vierkante meter één klant ontvangen. In kleine winkels geldt dat er, per verdieping, maximaal twee klanten tegelijkertijd binnen mogen zijn. De winkels mogen tot acht uur 's avonds openblijven.
Ook de markt wordt weer zoals we dat eerder gewend waren: naast de voedselkramen is ook bijvoorbeeld de textielkraam weer welkom.

Bijeenkomsten

Verder mag je ook weer meer mensen op bezoek hebben: je mag maximaal twee personen over de vloer hebben. En die gasten hoeven niet om tien uur thuis te zijn, want de avondklok is geschrapt. En er zijn ook meer bezoekers toegestaan op begrafenissen. Dat aantal gaat van vijftig naar honderd aanwezigen.

Onderwijs

Er is ook goed nieuws voor wie het theorie-examen wilde doen voor het rijbewijs: dat kan vanaf vandaag ook weer worden afgelegd. Hogescholen en universiteiten zijn sinds afgelopen maandag ook weer open. Studenten krijgen dan één dag per week fysiek onderwijs.
De versoepelingen vormen een eerste stap in het openingsplan dat het kabinet heeft gepubliceerd. De tweede stap volgt op zijn vroegst op 11 mei.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.