nieuws

Eerste 'stille' curator ingezet bij faillissement Moes Zwolle

Bij het failliete bouwbedrijf Moes in Zwolle is voor het eerst een zogeheten 'stille' curator ingezet. Het is een primeur in de bouwwereld. De 'stille' bewindvoerder wordt ingezet vòòrdat een faillissement wordt uitgesproken.
Het voordeel is dat de curator meer tijd heeft om een eventuele doorstart mogelijk te maken. Op deze manier is de kans groter dat mensen hun baan houden en dat er minder bedrijven failliet gaan. Nadeel is dat de 'stille' curator alleen advies kan uitbrengen aan het bedrijf. Hij is niet door de rechter aangewezen als bewindvoerder en heeft dus minder macht.

Brief naar Tweede Kamer

Minister Opstelten heeft vandaag een brief naar de Tweede Kamer gestuurd om de faillissementswet op dit gebied te wijzigen. Of en op welke termijn de wet wordt aangepast is onbekend. Het idee van de 'stille' bewindvoerder is over komen waaien uit Amerika.
De Zwolse curator Reinier Quint was de 'stille' bewindvoerder bij bouwbedrijf Moes. De proef ging volgens zijn zeggen goed, maar toch vroeg een grote schuldeiser iets te vroeg het faillissement aan. Daardoor was een doorstart niet zo snel geregeld als vooraf gehoopt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.