Nieuws

Switch stelt burgemeester Hof van Twente privé aansprakelijk voor reputatieschade

Ellen Nauta, burgemeester Hof van Twente
Ellen Nauta, burgemeester Hof van Twente © Gemeente Hof van Twente
Burgemeester Ellen Nauta van Hof van Twente wordt door Switch IT Solutions uit Enschede persoonlijk aansprakelijk gesteld voor reputatieschade. Dit naar aanleiding van de uitlatingen die burgemeester Nauta heeft gedaan over de rol van Switch bij de cyberaanval op de gemeente in december vorig jaar.
Dat bevestigt de burgemeester in TC Tubantia. De totale kosten van de hack worden inmiddels geschat op 3,9 miljoen euro. Door de hack lag sinds begin december de dienstverlening van de gemeente plat. Uit onderzoek blijkt dat het de hackers niet echt moeilijk werd gemaakt. Ze hadden met het wachtwoord 'Welkom2020' vrij spel binnen de computernetwerken van de gemeente Hof van Twente.
Hof van Twente en Switch IT steggelen sindsdien over de schuldvraag. Zo wil de gemeente geld zien van het ICT-bedrijf wegens een wanprestatie, terwijl Switch nu geld wil zien van de gemeente en/of burgemeester Nauta persoonlijk wegens het bezoedelen van de reputatie van het IT-bedrijf en het eventueel mislopen van opdrachten door negatieve publiciteit.
Switch IT stelde eerder al dat adviezen niet opgevolgd werden door de gemeente.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.