Nieuws

Hasselters kunnen opgelucht ademhalen: provincie zet streep door gevreesde inrit

Provinciale Staten steekt een stokje voor de nieuwe inrit van Breman aan de Zwartewaterweg in Hasselt. Die inrit kruist een fietsroute voor schoolgaande kinderen en is daarom onveilig. Hoewel al een vergunning was verleend, werd de afgelopen maanden gezocht naar een alternatief. Daar zag Breman op het laatste moment vanaf; het bedrijf wilde de nieuwe inrit toch gaan gebruiken. Dat kan Breman nu dus vergeten.
Voor de inrit was na een ambtelijke blunder een vergunning verleend, waarna honderden Hasselters een petitie tekenden. Die schudde zowel de gemeenteraad als de provinciale politiek wakker. Het leidde tot overleg tussen de bezorgde bewoners, de gemeente en de provincie Overijssel, met Breman.
Daarin leek een oplossing te zijn gevonden: de huidige inrit aan de achterkant van het bedrijf zou worden opgewaardeerd. Maar Breman besloot daar toch van af te zien.
Het ontroert me een beetje. We hebben een verplichting naar al die kinderen die daar iedere dag langs fietsen
Jan Bruinenberg
Daarom besloot de PVV de provinciale politiek opnieuw voor te stellen om de gekraakte inrit aan de Zwartewaterweg niet toe te staan. En waar veel partijen dat in januari nog te ver vonden gaan omdat ze het overleg een kans wilden geven, waren ze er nu wel voor te porren. Alle Statenleden stemden voor het voorstel. Breman mag de nieuwe inrit niet gebruiken.

Fietsende kinderen

Behalve het niet toestaan van de nieuwe inrit, riepen de partijen het provinciebestuur ook op om opnieuw met de verschillende partijen in gesprek te gaan. De hoop is dat er dan alsnog een oplossing wordt gevonden waar het bedrijf mee uit de voeten kan.
"Echt fantastisch!", zegt Jan Bruinenberg, van het Burgercomité dat de petitie tegen de inrit startte. "We hebben een verplichting naar al die kinderen toe, die daar iedere dag langs fietsen. Ik ben hier echt, echt heel blij mee. Het ontroert me zelfs een beetje. "
Ook indiener Joeri Pool (PVV) reageert opgetogen: "Er valt een last van mijn schouders nu dit levensgevaar voor al die fietsende kinderen in Hasselt eindelijk is afgewend."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.