Nieuws

Golf van kritiek voor Raalter wethouders in debat over geflopt project monumentale boerderij

Boerderij Strunk in Raalte
Boerderij Strunk in Raalte © RTV Oost / Ties van der Heide
Waarom werden er huurders in het projectplan genoemd die van niets wisten? En waarom werd er helemaal niet gecommuniceerd toen het project was vastgelopen? Dat waren de twee belangrijkste vragen van de Raalter gemeenteraad aan de wethouders Wagenmans en Niens over het geflopte project rond de monumentale boerderij Strunk. Een motie van wantrouwen kreeg alleen steun van de oppositie en dus geen meerderheid. Een onafhankelijk extern onderzoek moet helderheid verschaffen over de gang van zaken rond het project.
Het leek in februari van dit jaar nog allemaal in kannen en kruiken. De plannen voor ‘De Nieuwe Strunk’. Een monumentale boerderij vlakbij het centrum van Raalte. Het moest een multifunctionele accommodatie worden en vooral een plek gaan bieden aan cultuur en erfgoed. De plannen voor de verbouwing waren klaar, er waren huurders gevonden en zelfs in het eerste jaar van gebruik zou het gebouw al winstgevend zijn.
Maar nog geen twee maanden na het akkoord van de gemeenteraad (er werd bijna 700.000 euro beschikbaar gesteld), stortte het project als een kaartenhuis in elkaar. Het projectteam trok zich terug, vooral toen bleek dat het financiële aspect gebaseerd leek op drijfzand. Ook ontstond er een verschil van inzicht tussen gemeente en projectteam over de uitvoering en snelheid van het project.

"Waarom zijn wij verkeerd geïnformeerd?"

De Stentor meldde dat sommige huurders die genoemd werden in het projectplan, helemaal van niks wisten. “Waarom zijn wij verkeerd geïnformeerd? Hoe kon dit?”, wilde een geïrriteerde Egbert den Daas van Lokaal Alternatief weten. “En waarom zijn wij niet tijdig en volledig geïnformeerd toen het misliep?”
“Ik ben deze gang van zaken heel erg zat”, zei Ralph Mulders van GroenLinks. Het irriteerde hem dat er bij de gemeente geen notulen van gesprekken zouden zijn uit de periode dat het project stuk dreigde te lopen. “Alle gegevens moeten boven water komen. We geloven gewoon niet dat iedereen plotseling Alzheimer-light heeft gekregen.”
Ook Alexander Kreule van de VVD wilde vooral graag weten waarom het project zo snel stuk liep. “Waarom trok het projectteam binnen twee maanden de stekker eruit? En waarom was de communicatie zo beperkt?”

"Ik heb zelf ook heel veel vragen"

Maar tijdens de raadsvergadering werd er weinig duidelijk. Het Raalter college van B&W wil eerst extern onderzoek laten doen naar wat er precies mis ging. “We betreuren de gang van zaken ten zeerste”, aldus wethouder Wagenmans. “Ik heb zelf ook heel veel vragen.”
Wagenmans benadrukt dat er volgens hem “nog niks onomkeerbaars” met het project is gebeurd. Kortom: de Nieuwe Strunk zou er alsnog kunnen komen. “Al de vragen die u nu stelt, willen wij ook duidelijk hebben”, sprak de wethouder tot de gemeenteraad. Maar antwoorden gaf Wagenmans niet op de vele vragen die op hem werden afgevuurd.
“Dit is een zinloos debat, we krijgen totaal geen antwoorden”, sprak Burgerbelangen-raadslid Sylvia van der Heide. Ze kreeg bijval van de PvdA: “Zo kan ik als raadslid toch niet werken? Ik wil dat het college ons alle informatie toestuurt.”

"Slager die zijn eigen vlees keurt"

Na tussenkomst van de burgemeester, wilde Wagenmans wel toezeggen om alle, bij de gemeente bekende informatie, in vertrouwen met de gemeenteraad te delen. Maar het onderzoek door een externe partij, dat wil hij wel graag: “Anders word je een slager die zijn eigen vlees keurt.”
Toch ziet lang niet elke partij dat zitten: “Verschuil je niet achter een onderzoeksbureau. Wij willen de antwoorden nu. We zitten hier toch niet voor Piet Snot?”, sprak Sylvia van der Heide verwijtend.

12.500 euro

Coalitiepartijen CDA en Gemeentebelangen omarmden het voorstel voor een extern onderzoek. “Goed dat het college zelf met het voorstel komt om het boven tafel te halen”, sprak Elroy Elshof namens het CDA.
De gemeenteraad besloot in meerderheid om voor het externe onderzoek te stemmen. Kosten: 12.500 euro. Wethouder Wagenmans sprak de hoop uit dat het onderzoek voor de zomer klaar is.
Hoe de discussie over de motie van wantrouwen tegen de wethouder precies gevoerd werd, is journalisten onbekend. Vlak voordat de motie werd ingediend, hield de livestream van de raadsvergadering er mee op. De gemeenteraad heeft in een besloten Teams-sessie over die motie gesproken en gestemd. Een motie van wantrouwen, gesteund door de hele oppositie, kreeg geen meerderheid. Coalitiepartijen CDA, Gemeentebelangen en VVD vonden dat een te zwaar middel.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.