Nieuws
Gemeente Enschede over boete voor wifi-tracking: "Wij voelen ons ten onrechte gestraft"
De gemeente Enschede voelt zich onterecht gestraft door de door Autoriteit Persoonsgegegevens (AP). Die geeft Enschede een boete van 600.000 euro, omdat de gemeente wifi-tracking gebruikte in de binnenstad op een manier die niet mag.
De gemeente Enschede heeft bezwaar aangetekend tegen de boete. Burgemeester Onno van Veldhuizen geeft aan dat de tellingen anoniem zijn en er geen persoonsgegevens zijn verwerkt. Volgens de gemeente gaat de AP uit van een puur theoretisch scenario, aldus de gemeente.
Wij voelen ons ten onrechte gestraft voor iets dat wij niet beoogden en wat ook feitelijk niet is gebeurd
Privacy voorwaarde
"Wij voelen ons ten onrechte gestraft voor iets dat wij niet beoogden en wat ook feitelijk niet is gebeurd", zegt burgemeester Onno van Veldhuizen van Enschede. "Het waarborgen van de privacy van onze binnenstadbezoekers is vanaf het begin een voorwaarde geweest."
Volgens Van Veldhuizen wordt Enschede zwaar bestraft: "Wij krijgen een boete voor iets wat we zouden kunnen doen, maar niet gedaan hebben. De AP geeft ook toe dat we geen persoonlijke gegevens gebruikt hebben, maar alleen al het feit dat het kan is voldoende."
De gemeente Enschede besloot in 2017 om via sensoren de drukte in de binnenstad te gaan meten. De gemeente huurde daarvoor een bedrijf in dat is gespecialiseerd in het tellen van passanten. Meetkastjes in de winkelstraten vingen de wifi-signalen op uit de mobiele telefoons van passerende mensen. Ieders telefoon werd apart geregistreerd, met een unieke code. In 2020 stopte de gemeente hiermee.
Vooral de invoering van de AVG zorgfde volgens Van Veldhuizen voor andere spelregels: "We hebben toen gecheckt bij de AP of we door mochten gaan met wifi-tracking, toen werd wel in het algemeen gereageerd maar niet specifiek op de situatie in Enschede."
Volgen zonder noodzaak
Door te tellen hoeveel telefoons er op een bepaald moment rond een meetkastje zijn, weet je hoe druk het is. Maar hou je over een langere periode bij welke telefoon langs welk meetkastje komt, dan verandert dit 'tellen' in het volgen van mensen, zegt de AP. En dat was in Enschede het geval. De privacy van burgers was dus niet goed gewaarborgd, omdat zij konden worden gevolgd zonder dat dit noodzakelijk was.
Enschede is de enige gemeente die nu een boete boven het hoofd hangt, tot onvrede van burgemeester Van Veldhuizen: "Dan moeten ook andere gemeenten die hetzelfde doen een boete krijgen. Dat zou al eerlijker zijn, maar ik vind een boete sowieso vreemd, een waarschuwing was meer op zijn plaats geweest."