Theatergroep De Jonge Honden loopt in Zwolle 'deportatieroutes' van Joodse stadsgenoten tijdens WOII

Twintig jongeren van de Zwolse theatergroep De Jonge Honden lopen vanavond met grote lichtgevende ballonnen door de stad ter nagedachtenis aan omgekomen Joodse inwoners tijdens de Tweede Wereldoorlog. De jongeren lopen dezelfde route als vele Joodse Zwollenaren dat voor het laatst in hun leven deden; van huis naar het Celeanum aan de Veerallee.

Op vrijdag 2 oktober 1942 werden 84 Joodse Zwollenaren door de Duitse bezetters bijeengebracht in de gymzaal van het Celeanum. Hen werd verteld dat ze herenigd zouden worden met zo'n zestig Joodse mannen die te werk waren gesteld in Nederlandse werkkampen. De werkelijkheid was anders. De groep werd naar concentratiekamp Westerbork gebracht en vervolgens naar verschillende vernietigingskampen. Slechts één van hen overleefde.

HEEN

De theaterperformance van vanavond heeft de naam HEEN en is een samenwerking van De Jonge Honden en de Zwolse theaters. Het begint rond half tien. Het is een voorstelling waarbij het publiek wordt uitgenodigd om online de voettochten te volgen. Met acht verschillende camera's en een drone wordt de uitvoering in beeld gebracht.

RTV Oost zendt HEEN vanavond live uit. Kijk mee op YouTube, onze app of via TV Oost.

Tijdens de voettocht wordt buiten voor het Celeanum live muziek gespeeld door BrotherTill en Colerd Monkeys. Stadsdichter Sarah Lucassen zorgt voor een kort gesproken woord.

Ook de jongeren komen aan het woord. Bij het adres waar ze lopend vertrekken hebben ze onderzocht wie daar hebben gewoond. De jongeren vertellen daar kort over en ook wat deze gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog met hen doet.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Meer over dit onderwerp:
ZWOLLE TWEEDE WERELDOORLOG
Deel dit artikel: