Nieuws

Wethouder Raalte hoort motie van wantrouwen tegen hem ingediend worden, maar mag blijven

Het gemeentehuis in Raalte
Het gemeentehuis in Raalte © RTV Oost
Twee keer in 24 uur tijd hoorde Raalter wethouder Wout Wagenmans een motie van wantrouwen tegen zich ingediend worden. Twee keer haalde die geen meerderheid. Overigens was de eerste motie van wantrouwen niet rechtsgeldig, omdat de livestream het woensdagavond niet deed. Daarom deed de gemeenteraad dat stuk van de vergadering donderdagavond nog eens over. "Ongemakkelijk" en "een soort toneelstukje", oordeelden de raadsleden.
Woensdagavond hield de livestream van de gemeenteraad er tijdens een schorsing mee op. Het was een storing. Na de schorsing dienden oppositiepartijen Lokaal Alternatief, D66, PvdA, GroenLinks en Burgerbelangen een motie van wantrouwen in.

'Onze gemeende excuses'

De vergadering ging verder, maar de 817 mensen die de stream volgden, kregen daar niks meer van mee. "Onze gemeende excuses dat het op deze manier moet eindigen", verontschuldigde burgemeester Dadema zich donderdagavond.
Achter de schermen van de kapotte stream, werd de motie van wantrouwen woensdagavond weggestemd door de coalitie, de meerderheid van de raad. Maar als een raadsvergadering niet via een livestream te volgen is, bestaat hij formeel niet. En dus moest dat deel van de raadsvergadering vanavond over en dienden de oppositiepartijen opnieuw hun motie van wantrouwen in.
Ook nu zonder succes, maar wel voor een werkende livestream. Zestien stemmen tegen, negen stemmen voor. Niet genoeg om de wethouder weg te sturen dus. Ook een motie van afkeuring, ingediend door diezelfde oppositie, kreeg geen steun van de coalitie. Die werd ook weggestemd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.