Nieuws

Man op heterdaad betrapt bij poging pinpasfraude in Rijssen

Banken bellen je nooit om pas te vervangen en halen die al helemaal niet op
Banken bellen je nooit om pas te vervangen en halen die al helemaal niet op © RTV Oost/ Onder de Loep
Twee politieagenten hebben donderdagmiddag een jonge pinpasfraudeur uit Amsterdam op heterdaad betrapt. Hij was aan de Markeloseweg in Rijssen bezig met oplichting van twee oudere mensen, door bij hen een pinpas te ontfutselen.
Tijdens hun surveillance zagen de agenten rond vijf uur de 18-jarige man aan de deur staan bij het oudere echtpaar. De man droeg een hoody en mondkapje en gedroeg zich verdacht. De agenten herkenden de handtatoeage van de 18-jarige als onderdeel van het signalement van een oplichter die werd genoemd in een eerdere politiebriefing; er zijn al meerdere aangiftes gedaan van dit soort pinpasfraude in Overijssel.

Ongeloofwaardig verhaal

De politieagenten spraken de verdachte aan; deze had een ongeloofwaardig verhaal. Ook beide slachtoffers bevestigden dat. Zij vertelden ook dat er deze week meerdere keren was gebeld door een voor hen onbekend nummer.
De verdachte is aangehouden op verdenking van poging tot oplichting. Zijn mobiele telefoon is voor het onderzoek in beslaggenomen. Dat onderzoek loopt voorlopig nog omdat ook de andere oplichtingszaken worden bekeken.

Nieuwe pas

Tijdens zo'n oplichtingspoging, ook wel spoofing genoemd, belt iemand en doet zich tegenover het slachtoffer voor als een bankmedewerker. Zo’n nep-medewerker beweert dat de bankpas van het slachtoffer vervangen moet worden en dat op datzelfde moment een bankmedewerker langs komt om een nieuwe pas te brengen.
Die medewerker 'aan de deur' knipt de oude pas dan voor het oog van het slachtoffer door. De truck is dat de goede bankpas weliswaar wordt doorgeknipt maar de magneetstrip niet wordt beschadigd, of ze knippen een andere bankpas door. Ondertussen heeft de ‘bankmedewerker’ die aan de telefoon met het slachtoffer praat, op slinkse wijze de pincode ontfutseld. Hierna halen de oplichters grote geldbedragen van de rekening van het slachtoffer.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.