nieuws

Zwolle verliest 60 miljoen op bouwgrond

De gemeente Zwolle verliest zestig miljoen euro op bouwgrond omdat er minder huizen worden gebouwd. Eerder verloor Zwolle ook al tientallen miljoenen op grond.
Het nieuwe verlies in Zwolle is onverwacht groot. De stad leek relatief goed door de crisis te komen. Tot nog toe leed Enschede de zwaarste verliezen op bouwgrond. In die gemeente zijn de afgelopen jaren ook al tientallen miljoenen verdampt doordat de gemeente met enorme stukken grond blijft zitten. De gemeente Zwolle zal door de verliezen extra moeten bezuinigen. Waarop is nog onduidelijk. Het college van Burgemeester en Wethouders denkt door het verlies structureel vier miljoen euro minder uit te kunnen geven. De grootste verliezen lijdt Zwolle op grond in de nieuwbouwwijk Stadshagen.

Niet alleen Zwolle in de problemen

De enorme verliezen op bouwrond zijn niet alleen een probleem voor Enschede en Zwolle. Alle gemeenten in onze provincie zitten in hun maag met bouwgrond die ze niet meer kwijt kunnen. In 2010 verloren de 25 Overijsselse gemeenten samen 150 miljoen euro. Vorig jaar was het verlies voor al die gemeenten nog een paar miljoen meer. Enschede en Zwolle lijden al jaren de grootste verliezen gevolgd door Almelo en Deventer.
Bekijk de video in HD op YouTube.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.