nieuws

'Duurzame woningen bouwen om crisis te lijf te gaan'

Veel meer huizen zouden veel duurzamer gebouwd moeten worden. Het zou wel eens de redding kunnen zijn van de bouwsector die momenteel in het slop zit door de economische crisis. Dat zegt Mara Breunesse, architect uit Kampen en oprichter van de opleiding Duurzaam Bouwen aan Windesheim Flevoland.

Aardehuizenproject Olst

Breunesse kijkt bijvoorbeeld naar het aardehuizenproject in Olst. Daar worden de komende jaren 23 duurzame huizen gebouwd. De bouw is nog maar net begonnen, maar alle huizen zijn al wel verkocht. Volgens Breunesse komt dat omdat er een grote behoefte is aan duurzame huizen. Ze zijn veel energiezuiniger, waardoor flink bespaard kan worden op de energiekosten. Daarnaast kunnen duurzame huizen vaak veel goedkoper gebouwd worden, omdat materialen gebruikt worden die minder schaars zijn en daardoor minder duur. Zo worden de aardehuizen in Olst gebouwd van gebruikte autobanden.

Composttoilet

Of het 'composttoilet' uit Olst op grote schaal zal worden ingevoerd, dat vraagt Breunesse zich af. Daarbij worden de uitwerpselen niet weggespoeld, maar opgevangen en verwerkt tot compost. Toch is het goed mogelijk dat een doorontwikkelde variant uiteindelijk in meer huizen wordt toegepast.

Moderne technologie

Breunesse verwacht vooral veel van moderne technologie, waarbij je huis gaat werken zoals een smartphone. Alle apparaten in het huis hebben applicaties, waardoor ze slim met elkaar kunnen samenwerken en zo kan flink worden bespaard op de energiekosten.

Forse vertraging bouw aardehuizen

Het aardehuizenproject in Olst loopt overigens flink vertraging op. De toekomstige bewoners bouwen hun huizen zelf en er blijkt veel meer tijd nodig om de benodigde bouwtechnieken aan te leren. De eerste twee huizen hadden al na de zomer klaar moeten zijn, maar zijn nog niet eens wind- en waterdicht. Omdat men nu weet hoe de huizen gebouwd moeten worden is wel de verwachting dat de rest van het project sneller verloopt. Het aardehuizenproject is uniek in de wereld, waarbij voor het eerst een hele wijk wordt gebouwd met volledige duurzame woningen.
Bekijk de video in HD op YouTube.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.