Recreatiepark niet afhankelijk van Luchthaven Twente

De onzekere toekomst van de Luchthaven Twente heeft geen invloed op plannen voor de komst een recreatiepark op het terrein. Er ligt bij de Regio Twente en gebiedseigenaar ADT een plan voor een Exploratorium Ontdekking Aarde.

De twee initiatiefnemers willen in Twente een recreatiepark beginnen waar bezoekers ervaren hoe bijzonder de aarde is, met als onderliggende boodschap daar zorgzaam mee om te gaan.

Groene luchthaven versterkt Ontdekking Aarde
Heropening van de luchthaven, en de daarbij behorende startende en landende vliegtuigen, hoeft volgens initiatiefnemer Kruis niet lijnrecht tegenover die boodschap te staan. Volgens hem is altijd beweerd dat het een groene luchthaven moet worden en daar zijn voorwaarden aan verbonden. "Die duurzaamheid kan het thema van het recreatiepark juist versterken".

Heropening behoort nog steeds tot de mogelijkheden, hoe klein die kans ook is geworden na het mislukken van de aanbesteding. De gemeente Enschede en provincie Overijssel zeggen dat de heropening van de luchthaven nog niet definitief van de baan is. Begin februari is er meer duidelijkheid.

Regio Twente moet plan steunen

Het park gaat 75 miljoen euro kosten en levert minimaal 70 vaste arbeidsplaatsen op, voor zowel lager als hoogopgeleiden. Kruis verwacht 400.000 tot 500.000 bezoekers per jaar.

Hij vraagt de Regio Twente om medewerking, in praktische zin maar ook financieel. Zo heeft Kruis ruim vier ton nodig voor een haalbaarheidsonderzoek, bidboek en een businessplan. Hij vraagt de Regio daar aan bij te dragen. Die praat daar waarschijnlijk 7 januari over. In de plannen voor de gebiedsontwikkeling is ruimte gereserveerd voor een recreatiepark.


A1 en kenniscentra zijn pré
Er komt nog een regio in aanmerking, welke dat is, blijft uit strategisch oogpunt onbekend, maar ligt langs de A2. De initiatiefnemers hebben locaties gezocht langs de verkeersassen A1 en A2. Twente is uitverkoren vanwege de A1 en de goede bereikbaarheid maar ook vanwege de aanwezigheid van kenniscentra als de Universiteit Twente en Saxion Hogescholen. Als de luchthaven als vestigingsplek mocht afvallen, kijken de initiatiefnemers of een andere plek in Twente in aanmerking komt voor Ontdekking Aarde. 

Meer over dit onderwerp:
Nieuws Luchthaven Twente Dossiers
Deel dit artikel:

Reageren