Extra testvoorziening voor inwoners van regio's die grenzen aan Duitsland

Het kabinet zorgt voor een extra testvoorziening voor inwoners van regio's die grenzen aan Duitsland. Die is bedoeld voor mensen die voor werk, opleiding, mantelzorg of een doktersafspraak de grens over moeten, en daarvoor volgens de Duitse regels elke keer een negatieve coronatest moeten kunnen overleggen, meldt staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken.

De Tweede Kamer had het kabinet gevraagd iets te regelen voor deze groep, die nu nog vaak is aangewezen op commerciële testaanbieders. Om misbruik te voorkomen moeten mensen die aankloppen bij zo'n speciale testlocatie een eigen verklaring invullen en "aannemelijk bewijs" tonen dat zij inderdaad om een van de genoemde redenen naar Duitsland moeten.

Twaalf miljoen euro

Het streven is de testvoorziening op 7 mei te hebben ingericht. Omdat het een spoedklus betreft, wordt die niet openbaar aanbesteed. De kosten bedragen maximaal twaalf miljoen euro. Daarmee kunnen de komende acht weken in totaal 400.000 coronatests beschikbaar worden gesteld.

Knops gaat ervan uit dat naarmate het coronavirus in Nederland verder wordt teruggedrongen, de beperkingen en voorwaarden die Duitsland aan het grensverkeer stelt zullen worden versoepeld. "Over de laatste ontwikkelingen vindt wekelijks overleg plaats binnen de Cross Border Taskforce Corona."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Meer over dit onderwerp:
CORONAMAATREGELEN CORONAVIRUS
Deel dit artikel: