Dertien gemeenten in financieel zwaar weer

De helft van alle gemeenten in Overijssel heeft de begroting niet op orde. Toch is de situatie nog niet ernstig genoeg om die gemeenten onder verscherpt toezicht te stellen.

De provincie heeft de begrotingen van alle 25 gemeenten bestudeerd en spreekt over een zorgelijke situatie. Veel gemeenten verkeren in zwaar weer. Bij 13 van de 25 gemeenten is de situatie volgens de provincie zorgelijk. Almelo heeft de grootste problemen. Oorzaak zijn braakliggende gronden, een toenemend beroep van inwoners op de bijstand en een lege spaarrekening, de algemene reserve.

Financieel ingrijpen op het laatste moment voorkomen

Het leek erop dat de provincie fors zou gaan ingrijpen, maar op de valreep kwam er toch nog geld uit Den Haag om het tekort op de uitkeringen aan te vullen. Daarnaast kwam er 6 miljoen extra uit de verkoop van aandelen Cogas. Wel is Almelo duidelijk gemaakt de financiële situatie zo snel mogelijk op orde te krijgen, anders wordt er uiterlijk binnen 4 jaar alsnog ingegrepen. Hetzelfde geldt voor Hardenberg. Die gemeente rekent zich volgens de provincie rijker dan ze werkelijk is en moet daar binnen een paar maanden wat aan doen. Ook Zwolle wordt kritisch gevolgd vanwege de grote verliezen op de grond.

25 Overijsselse gemeenten onder de loep

In de gemeenten Deventer, Enschede, Hellendoorn, Kampen, Losser, Oldenzaal, Olst-Wijhe, Ommen, Tubbergen en Zwartewaterland is de begroting voor 2013 niet sluitend. Toch heeft de provincie de situatie goedgekeurd omdat op langere termijn wel uitzicht is op verbetering van de financiële positie. De provincie heeft de begrotingen van de 25 Overijsselse gemeenten getoetst op grond van haar wettelijke taak als toezichthouder. Gemeenten hebben in toenemende mate moeite om de begroting op orde te houden. Dat heeft te maken met de grote verliezen op de waarde van grond, maar ook met de teruglopende inkomsten vanuit het Rijk.

Bekijk de video in HD op YouTube.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren