Steeds meer warmte op hout gestookt

Steeds meer mensen in Overijssel schaffen een op hout gestookte kachel aan om het huis te verwarmen. De branche spreekt over een explosieve groei.

Met de stijgende energieprijzen kan er met een houtkachel behoorlijk bespaard worden in de kosten. Daarnaast is stoken op hout milieuvriendelijker dan stoken op gas. De klanten zijn op dit moment vaak eigenaren van woonboerderijen en landhuizen. Ook steeds meer bedrijven en instellingen schakelen over op de houtkachel. Het gaat dan bijvoorbeeld om agrarische bedrijven, maar ook om zwembaden en sauna's. En ook in fabrieken worden steeds vaker houtkachels ingezet.

Stoken op hout snel rendabel

Voordeel van stoken op hout is dat het rendabel kan worden gemaakt zonder subsidies. En de warmte is het hele jaar beschikbaar. Bij zon- en windenergie is het aanbod veel meer onzeker. Nadeel is dat de kachel regelmatig moet worden aangevuld met hout, maar dat proces wordt steeds meer geautomatiseerd.

Bomen uit Overijsselse bossen als brandstof

Vanwege de stijgende vraag naar houtkachels is er ook steeds meer vraag naar hout als brandstof. Gevolg is dat er de komende jaren veel meer gesnoeid en gezaagd gaat worden in de Overijsselse bossen. Volgens Natuur en Milieu Overijssel geen probleem. Veel hout rot op dit moment weg, terwijl het best ingezet kan worden om groene energie op te wekken. Het wordt anders wanneer heel Overijssel zou overschakelen op houtkachels. Maar daar lijkt voorlopig nog geen sprake van.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren