Drijvende sneeuwschuivers moeten Merentocht redden

Sneeuwschuivers die blijven drijven als ze door het ijs zakken moeten er voor zorgen dat de Overijsselse Merentocht binnen een paar jaar gereden kan worden. Vandaag zijn de eerste exemplaren geleverd.

De Overijsselse Merentocht is bedacht als tegenhanger voor de Friese Elfstedentocht maar is nog nooit verreden. Het is de verschillende ijsverenigingen in de Kop van Overijssel tot nu toe niet gelukt om het ijs over de volle 200 kilometer dik genoeg te krijgen. Vorig jaar was het bijna gelukt maar bleken er teveel zwakke plekken in het ijs te zitten. De speciale sneeuwschuivers moeten uitkomst bieden.

Met de zogenaamde Stamfibie kan - ook als het ijs eigenlijk nog te dun is - al sneeuw weg worden geschoven. Als de sneeuwschuiver door het ijs zakt blijft hij met schuiver en al drijven. De drijvende sneeuwschuiver is bedacht door Edward Stam uit Zwartsluis. Het apparaat werd vorig jaar ook al in Friesland ingezet. Het bestuur van de Overijsselse Merentocht is de eerste die op grote schaal gebruik gaat maken van de amfibische sneeuwschuiver. In totaal zijn er acht exemplaren ondergebracht bij verschillende ijsverenigingen in het gebied.

Bekijk de video in HD op YouTube.

Eerdere reportage van RTV Oost over de Stamfibie:

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren