Elektrische vrachtwagen voor Enschede eindelijk besteld

Na meerdere tegenslagen is eindelijk de elektrische vrachtwagen besteld voor het distributiesysteem in de binnenstad van Enschede.

Het project is anderhalf jaar geleden al gelanceerd. Maar omdat het vrachtwagentje op zonne-energie rijdt, moest het voldoen aan andere eisen dan voor normale voertuigen. 
 

Handrem voldeed nog niet
Vanwege het laadvermogen stelde de Rijksdienst voor het wegverkeer (RDW) eisen aan het elektrische vrachtwagentje, waar de leverancier nog niet onmiddellijk aan kon voldoen. Zo voldeed de handrem niet aan de hellingproef. Voor elektrische vrachtwagens gelden Europese eisen; eisen die onder meer noodzakelijk zijn voor rijden in de Oostenrijkse alpen. De handrem moet daarom krachtig genoeg zijn voor een helling van 12%, zoals die er in Enschede niet is. Bovendien heeft het vrachtwagentje een actieradius van maximaal 70 kilometer en komt het volgens een woordvoerder helemaal niet buiten de stad.


Eerste Cargohopper in maart
Inmiddels voldoet de trekker met oplegger aan de eisen en heeft vervoerder HST het voertuig besteld. Daarmee is Enschede na Utrecht de tweede stad in Nederland waar de zogeheten Cargohopper gaat rijden. In maart wordt het voertuig voor het eerst ingezet.

De Cargohopper gaat ondernemers in het centrum bevoorraden en op de terugweg hun afval meenemen. Het is milieuvriendelijk en moet het vrachtverkeer in de binnenstad tegengaan. Daarnaast biedt het werkgelegenheid aan mensen die niet bij een regulier bedrijf terecht kunnen. Enschede en de Regio Twente steunen het project met een startsubsidie van 25.000 euro. Het binnenstadsdistributiesysteem moet na drie jaar zelfstandig kunnen functioneren.

Succes afhankelijk van deelname
Voor een succesvol project moeten de transporteurs instemmen met overslag op het distributiecentrum aan de rand van de stad en moeten er genoeg ondernemers worden gevonden voor een abonnement op het systeem. Het is nog niet duidelijk hoeveel ondernemers zich er nu al bij hebben aangesloten. 

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren