nieuws

Vijf wethouders uit Overijssel gedwongen weg in 2012

In totaal vijf Overijsselse wethouders hebben in 2012 gedwongen het veld moeten ruimen, onder wie twee uit Twenterand. Landelijk stapten 105 wethouders gedwongen op. Dat blijkt uit onderzoek van VNG Magazine, het blad van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.
André Idzinga (Gemeentebelangen Twenterand) hield ermee op toen de voltallige oppositie van Twenterand een motie van wantrouwen tegen hem wilde indienen. Hij zou een ‘onjuiste voorstelling van zaken’ hebben gegeven over de toekomst van de zwembaden en de raad onjuist hebben geïnformeerd over zijn gesprekken met de zwembond KNZB en de zwemclubs. Er ontstond een coalitiecrisis tussen Gemeentenbelangen Twenterand en CDA. Mede als gevolg daarvan diende ook wethouder Roel Koster van Gemeentebelangen Twenterand zijn ontslag in.
M.K. (CDA) legde het wethouderschap in Enschede neer na een motie van afkeuring door D66. K. ontkwam aan een motie van wantrouwen omdat zij met zorgverlof wilde gaan en zich ziek meldde.
Jeannette Schuddeboom (VVD) verdween uit het college van Losser na een vernietigend rapport over haar verstoorde relatie met een aantal ambtenaren.
Ben Haarman (CDA) stopte nadat de gemeente Raalte 200.000 euro van hem vorderde vanwege de vondst van asbest in de grond die hij had verkocht aan de gemeente.
Landelijk stapten 105 wethouders gedwongen op, meldt VNG Magazine. Alleen in 2004 en 2008 vielen de wethouders ook in een dergelijk tempo. Hoewel integriteitsproblemen het vaakst in de media komen, is financieel wankel beleid de voornaamste reden voor het gedwongen vertrek, concludeert VNG Magazine.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.