Ex-neuroloog Jansen Steur aan het werk in Duitsland

De omstreden oud-neuroloog Jansen Steur blijkt nog steeds aan het werk te zijn. Hij houdt praktijk als neuroloog in de Klinik am Gesundbrunnen in het Duitse Heilbronn, dichtbij Stuttgart.

Het secretariaat van de vakgroep neurologie heeft tot twee keer toe bevestigd dat in het ziekenhuis een oudere Hollandse neuroloog met de naam Ernst Jansen werkt. Dat blijkt uit onderzoek van RTV Oost en de NOS.

Door medewerkers van het ziekenhuis is de specialist aan het einde van de middag aan de hand van een foto herkend. Op basis van diagnoses van Jansen Steur zijn mogelijk onnodige hersenoperaties uitgevoerd toen hij werkte bij het MST in Enschede. In Nederland mag hij niet meer als neuroloog werken. Als arts mag hij wel in het buitenland aan het werk.

Eerder actief in Duitsland

De ex-neuroloog bleek in 2010 ook al in Duitsland aan het werk te zijn. Via een uitzendbureau werkte hij destijds voor het Mittler Weser Krankenhaus in Nienburg. Formeel mag hij dat in het buitenland wel. Zolang hij verdachte is kan het hem niet worden verboden, zegt het Openbaar Ministerie in Nederland. Zijn diploma is in Duitsland gewoon geldig, werkgevers zijn zelf verantwoordelijk voor het screenen van hun artsen.

De advocaat van de ex-neuroloog liet onlangs tijdens de start van het strafproces van Jansen Steur weten dat hij leeft als een kluizenaar en depressief is. De neuroloog was niet aanwezig bij de zitting.

"In voorlopige hechtenis"

Letselschadespecialist Drost uit Hengelo, die slachtoffers bijstaat, vindt dat Justitie de specialist in voorlopige hechtenis moet nemen. Het Openbaar Ministerie in Rotterdam, die de oud-neuroloog wil vervolgen, stelt dat Jansen Steur niet vastgezet kan worden.

CDA vraag debat aan

Tweede Kamer-lid Hanke Bruins Slot van het CDA heeft inmiddels een debat aangevraagd. Zij wil dat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ingrijpt samen met de Duitse autoriteiten.

Bekijk de video in HD op YouTube.

Meer over de zaak is te lezen in het Dossier 'Neuroloog Jansen Steur'.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws Neuroloog Jansen Steur Dossiers
Deel dit artikel:

Reageren