nieuws

Miljoenentekort op het openbaar vervoer

De provincie Overijssel heeft een tekort van bijna acht miljoen euro op het openbaar vervoer. Dat is een kwart van het totale budget.
De verwachting is dat vooral bewoners van het platteland de gevolgen zullen gaan merken. Op het provinciehuis in Zwolle wordt gepraat over het schrappen van onrendabele lijnen in het buitengebied. Volgens gedeputeerde Gerrit Jan Kok is het niet te voorkomen dat er pijnlijke besluiten moeten worden genomen. De VVD fractie in de provinciale Staten vindt dat er kritisch moet worden gekeken naar buslijnen waar nu vaak lege bussen rijden. Diezelfde mening is ook de Partij van de Arbeid toegedaan al vindt Statenlid Dick Buursink dat het openbaar vervoer geen sluitpost mag zijn. "Het is zeker voor de grote steden enorm belangrijk dat er goed openbaar vervoer is."

Politiek zoekt creatieve oplossingen

Gedeputeerde Gerrit Jan Kok heeft een aantal mogelijke oplossingen naar de Statenleden gestuurd. Eén van de opties is om het geld simpelweg bij te passen maar dan ontstaat er op andere gebieden een tekort. Veel Statenleden denken dat op plaatsen waar de lijnbus geschrapt wordt een buurtbus uitkomst kan bieden. Woensdag wordt er door de politici tijdens de provinciale Staten gepraat over het tekort.
Gedeputeerde Kok ziet zelf wel heil in het beter benutten van de daluren. Hij pleit er voor dat scholen hun lesuren aanpassen zodat scholieren niet meer in de spits maar in de daluren gebruik maken van het openbaar vervoer. Daardoor hoeven er minder bussen ingezet te worden tijdens de spits wat een hoop geld zou schelen.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.