nieuws

Verspreider seksvideo kan straf verwachten

De jongen uit Glanerbrug die een video de wereld in heeft gestuurd waarin te zien is hoe hij seks heeft met een 19-jarig meisje uit Losser is zeker strafbaar. Dat zegt hoogleraar strafrecht Henny Sackers van de Radboud Universiteit.
Het meisje heeft aangifte bij de politie gedaan. De seksvideo is via de berichtendienst Whatsapp al door een grote groep mensen bekeken. Volgens hoogleraar Sackers zou de jongen door justitie op een aantal verschillende gronden vervolgd kunnen worden. Zo heeft hij de privacy van het meisje ernstig geschonden omdat een video die eenmaal op internet circuleert niet meer te verwijderen is. "Het zou haar in theorie haar leven lang kunnen achtervolgen." aldus Sackers. Dat de jongen het filmpje niet op een openbare website publiceerde maar via een berichtendienst naar bekenden van hem stuurde zou het niet minder ernstig maken. "Foto's en filmpjes via dit soort media worden vaak veel doorgestuurd en het kan in zeer korte tijd onder een groot publiek verspreid worden." Volgens Sackers had de jongen uit Glanerbrug daar rekening mee moeten houden en is hij daarom strafrechterlijk gezien volledig verantwoordelijk.
Het Openbaar Ministerie wil niet op de zaak ingaan. Volgens woordvoerder Jaap Otten onderzoekt de politie de zaak en wordt er op basis van dat onderzoek gekeken of de jongen uit Glanerbrug wel of niet vervolgd zal worden.

Er is nog niet genoeg bewustzijn

De seksvideo van het meisje uit Losser past in een lange reek incidenten. De afgelopen maanden zijn er al meerdere keren foto's van ontklede jongeren doorgestuurd aan grote groepen. Een paar weken geleden nog maar gingen er op Zwolse scholen foto's rond van een minderjarig meisje uit Nieuwleusen dat naakt voor een spiegel poseerde. Volgens ondermeer de stichting Wolf zijn veel jongeren zich nog steeds onvoldoende bewust van de gevaren die om de hoek loeren bij het gebruik van internet en sociale media. Stichting Wolf geeft net zoals veel andere organisaties voorlichting over de risico's. Koendert Rook "We willen niemand bang maken en dat hoeft ook niet maar het is wel belangrijk dat jongeren op de mogelijke risico's gewezen worden."
Bekijk de video in HD op YouTube.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.