"Is er een pyromaan actief in Enschede?"

Het is de meest gestelde vraag na de grote brand afgelopen nacht in Enschede: "Is er een pyromaan actief in de stad?" In de wijk Schuttersveld in Enschede hebben in korte tijd vier grote branden gewoed. Na een brand in september aan Joan Coststraat, gaat het in korte tijd drie keer mis op meubelplein Schuttersveld.

De eerste brand brak uit op 19 september vorig jaar in een voormalig industriepand aan de Joan Coststraat in Enschede. Een sportschool en een vlaggenbedrijf gingen in vlammen op. Daarna bleef het een paar maanden rustig, tot oudejaarsdag: een grote brand op meubelplein Schuttersveld in Enschede. Vier bedrijven, waaronder meubelzaak Maison Manon en beddenwinkel Swiss Sense, brandden volledig af, 35 omwonenden moesten worden geëvacueerd. Gisteravond en vannacht gaat het weer mis op het meubelplein. Acht bedrijven waaronder Kwantum, Halfords en McDonalds branden volledig af.

Oorzaken onbekend

De branden hebben als overeenkomst dat ze allemaal verwoestend waren. De panden die vlam vatten, werden volledig in de as gelegd. De oorzaak van de branden kon ook niet worden achterhaald. Het onderzoek naar de oorzaak van de brand in het industriepand aan de Joan Coststraat moest worden gestaakt vanwege instortingsgevaar. Ook de oorzaak van de brand op oudejaarsdag op het meubelplein blijft onbekend. De verwoesting door de brand was zo groot dat er geen sporen meer zichtbaar zijn. De brandweer Twente kon alleen achterhalen waar de brand is ontstaan, niet hoe. 

Een andere treffende overeenkomst tussen de branden is de harde wind die waait in september, op oudejaarsdag en vannacht. De wind bemoeilijkt de bluswerkzaamheden voor de brandweer en zorgt er op het meubelplein voor dat het vuur zich snel kan uitbreiden. De bedrijven staan daar dicht bij elkaar en het vuur heeft door de harde wind vrij spel.

Zorgen over eventuele brandstichter

Of er in Enschede een pyromaan rondloopt, durft niemand hardop te zeggen, maar is wel het gesprek van de dag. Veel mensen vinden vier branden in korte tijd zo dicht bij elkaar wel heel toevallig. Zowel in reacties op rtvoost.nl als op social media wordt er volop over gesproken:

  • harmsen - Erg erg het lijkt wel het werk van een pyromaan!!!!
  • Hans - Er is gewoon iemand die er brand sticht, heel toevallig dat die eerst uit is en dan weer aan gaat!
  • harry27 - Tja toeval of pyromaan hopelijk komen de onderzoekers er achter ik gok op pyro!!!

Burgemeester Den Oudsten waagt zich er niet aan in een eerste reactie op de branden van gisteravond en vannacht. Onderzoek moet dat uitwijzen, vindt de burgemeester van Enschede. Ook de brandweer kan er niet veel over zeggen. Een werknemer van één van de afgebrande ondernemingen denkt wel hardop aan brandstichting. Of dat ook zo is, moet onderzoek van de brandweer uitwijzen. Als de branden van gisteren en vannacht tenminste voldoende sporen hebben achtergelaten.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws Grote branden Enschede Dossiers
Deel dit artikel:

Reageren