nieuws

'Doortrekken Twentekanaal naar Duitsland niet haalbaar'

De aanleg van een verbinding tussen het Twentekanaal en het Mittellandkanaal in Duitsland is financieel niet haalbaar. Dat blijkt uit een onderzoek van onder meer de EUREGIO.
De kosten voor de aanleg van de ongeveer 50 kilometer lange verbinding worden geschat op 1,2 tot 1,3 miljard euro, terwijl het verbindingskanaal tot 2060 naar schatting slechts 18 procent van dat bedrag oplevert.
Onderzoeken in 1994 en 2004 waren rooskleuriger, maar toonden ook al aan dat het kanaal meer zou kosten dan dat het op zou leveren. De negatievere uitkomst van het nieuwste onderzoek komt volgens de provincie Overijssel en de regio Twente door de hogere kosten van de aanleg van het kanaal en lagere prognoses voor de groei van goederentransport.

Kritiek op Euregio

Europarlementariër Peter van Dalen heeft kritiek op het rapport van de Euregio. "Het is een opgewarmd prakkie van bestaande rapporten uit 1994 en 2004. De prognoses voor het gebruik van het kanaal is geschat op zes miljoen ton, maar er zijn cijfers die nu al uitgaan van 15 tot 35 miljoen ton". Ook is hij van mening dat de periode waarmee gerekend is, 25 jaar, van 2035 tot 2060 veel te krap is. Volgens van Dalen moet je bij plannen voor het doortrekken van een kanaal zeker rekenen met een periode van 50 tot 100 jaar. Dat is de periode waarin een kanaal rendabel moet worden. "De Euregio moet opnieuw haar huiswerk doen", aldus van Dalen.
Bekijk de video in HD op YouTube.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.