Oranjevereniging Enschede trekt zich terug

De Oranjevereniging in Enschede organiseert dit jaar geen feesten meer op Koninginnedag. De vereniging zegt dat ze geen evenementenorganisatie is en legt de verantwoordelijkheid bij de gemeente neer. Die heeft nog niet gereageerd.

De Oranjevereniging in Enschede heeft dat besluit enkele weken geleden genomen. In de vijftien jaar dat de Oranjevereniging de feesten organiseert zijn de Koninginnenacht en Koninginnedag uitgegroeid tot evenementen waar 100.000 tot 150.000 mensen op afkomen. Het evenement is nu zo groot dat voorzitter Van den Beld er niet langer de verantwoordelijkheid voor wil dragen. 'We zijn een vrijwilligersorganisatie.'

Gemeente is aan zet

Van den Beld heeft de gemeente Enschede erover ingelicht, maar die heeft nog niet inhoudelijk gereageerd. Wel is er volgende week een gesprek tussen de gemeente en de Oranjevereniging. Van den Beld verwacht dat ze er samen wel uitkomen en denkt dat de festiviteiten dit jaar gewoon doorgaan. 'We hebben in de afgelopen jaren veel steun van de gemeente gehad.' Van den Beld erkent wel dat het zaak is snel tot afspraken te komen omdat het nog maar drie maanden duurt voor het Koninginnedag is.

Het is voor Van den Beld nog onduidelijk wat er in Enschede gebeurt vanwege de gisteren aangekondigde troonwissel. Hij wil dat er zeker extra festiviteiten zijn. De Oranjevereniging Enschede wil zich meer gaan toeleggen op waarvoor ze in het leven is geroepen: het inhoud geven aan de monarchie.

'Feesten gaan door'

De stichting Enschede Promotie is al jaren ook betrokken bij de organisatie. Directeur Wendrich bevestigt dat de bal bij de gemeente ligt, maar zegt ook dat het evenement hoe dan ook doorgaat. Een besluit over de organisatie is echter nog niet genomen.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren