Komst nieuwe moskee in Enschede stap dichterbij

Het is zeer waarschijnlijk dat er een nieuwe moskee komt aan de Wethouder Beverstraat in Enschede. De Islamitische Stichting Nederland betaalt 7500 euro aan voor grond.Â

Dat is voor de gemeente Enschede de zekerheid dat de vereniging serieus geïnteresseerd is. Volgens wethouder Hatenboer kan nu het officiële traject voor de bestemmingsplanwijziging worden ingezet.

Honderen brieven huis aan huis bezorgd
Het college van burgemeester en wethouders heeft vandaag bij 800 woningen rondom de beoogde locatie een brief laten bezorgen waarin ze het voornemen bekend maakt. Volgens Hatenboer stelt de gemeente alles in het werk om de bewoners bij de bouw van de moskee te betrekken.

De omwonenden maken zich zorgen over nog meer overlast voor de buurt. Behalve van veel verkeer hebben ze nu al last van het zwembad en van fel licht van de Praxis en nu komt er ook nog een islamitisch centrum met een moskee. Hatenboer verwacht dat de nieuwe moskee en de buren samen tot duidelijke afspraken t komen, onder meer over de oproep tot gebed. Desgevraagd zegt hij er zelf ook niet aan te moeten denken dat hij 's ochtends om zes uur door de oproep wordt gewekt.

Enschede NON geen gesprekspartner
De stichting Enschede NON met PVV-statenlid Edgar Mulder als woordvoerder heeft 180 geprinte emails overhandigd van mensen die beweren tegen de moskee te zijn, maar een verzoek van de stichting in oprichting om me te praten is er volgens Hatenboer nog niet geweest.

Moskee vervangt twee andere
Het nieuwe islamitische centrum met moskee beslaat 7000 m2 op de plek waar nu nog de verlaten gebouwen van sociale werkvoorziening DCW staan. Het is volgens burgemeester en wethouders de beste plek voor de nieuwe moskee. Er wordt al meer dan 14 jaar in Enschede gezocht naar een locatie voor nieuwbouw. De nieuwe moskee moet de twee moskees aan de Atjehstraat en Ledeboerstraat vervangen. Die gaan dicht.    

Hoewel het formeel nu nog niet nodig is, willen burgemeester en wethouder het plan nog voorleggen aan de gemeenteraad. Dat gebeurt op 12 februari.

Foto: TC Tubantia

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren