nieuws

Bouwsector verwacht ontslaggolf

De bouwsector verwacht dat het dit jaar nog slechter zal gaan dan in 2012. Elf procent van de bouwvakkers in onze provincie zal zijn baan verliezen.
Dat staat in een rapport van de Stichting Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). De verwachting is dat er in Overijssel vijftien procent minder huizen gebouwd zullen worden dan vorig jaar. Dat is fors minder dan de landelijke verwachting. Het Eib verwacht dat er in heel Nederland 8,5% minder huizen gebouwd zullen worden. Het EIB kijkt ieder jaar vooruit in een rapport over de bouwsector. Er wordt vooral gekeken naar het aantal vergunningen dat is aangevraagd. De sombere verwachting laat zien dat de crisis in de bouwsector nog lang niet voorbij is.
Hoogleraar Bouw André Dorée van de Universiteit Twente noemt onduidelijkheid als één van de belangrijkste factoren voor het uitblijven van herstel. Volgens Dorée moeten consumenten en banken eerst weten waar ze aan toe zijn voordat ze weer zullen gaan investeren. De onzekerheid over onder meer de hypotheekrenteaftrek en de waardedaling van huizen doen de markt geen goed.

Dode miljaren woningcorporaties funest

Volgens hoogleraar Dorée is de twee miljard euro die woningscorporaties aan Den Haag moeten betalen helemaal funest voor de bouwsector. De corporaties moeten dat geld af staan als eenmalige verhuurdersheffing om zo een steentje bij te dragen aan het terug dringen van het begrotings tekort. Volgens Dorée zou het verstandig zijn om dat terug te draaien. "Het is één van de weinige maatregelen die op korte termijn kan helpen." "Als de woningcorporaties weer investeren is dat een goed begin."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.