Volle zaal bij discussie over moskee Enschede

Een grote meerderheid van de gemeenteraad van Enschede lijkt in te stemmen met een intentie-overeenkomst voor de bouw van een Turks Cultureel Centrum, inclusief moskee, aan de Wethouder Beverstraat. Dat bleek gisteravond tijdens commissievergadering, die door zo'n 150 omwonenden werd bezocht.

De afdeling Enschede van de Islamitische Stichting Nederland wil een Turks cultureel centrum beginnen op het terrein van het voormalig DCW-complex op de kruising van de Wethouder Beverstraat en de Kuipersdijk in Enschede. Onderdeel van dat culturele centrum is een moskee. Het DCW-complex staat op dit moment leeg. De drie gebouwen worden begin volgend jaar gesloopt. Behalve het cultureel centrum, zijn er op dit moment geen andere plannen voor de invulling van het terrein.


Angst voor verkeer- en geluidsoverlast

Omwonenden maken zich zorgen over overlast voor de buurt. Behalve van verkeer hebben ze nu ook al last van het zwembad en van fel licht van de Praxis. Daar zou het islamitische centrum met moskee dan nog bij komen.

Dat heeft de stichting laten weten aan de gemeente Enschede. De leden van de twee bestaande Turkse moskeeën in Enschede hebben zondag ingestemd met de plannen van de stichting. Instemming van de achterban is nodig omdat zij meebetalen aan de realisatie en de exploitatie van het Turks cultureel centrum.

Wethouder Hatenboer heeft toegezegd dat het verkeer van en naar de moskee en het cultureel centrum via Spaansland wordt geleid en de buurtbewoners daar geen last van hebben.

Bespreking in Stadsdeelcommissie Oost 12 februari 2013

De gemeente en het moskeebestuur hebben de afgelopen maand gewerkt aan een (concept)intentieovereenkomst.  Burgemeester en wethouders vragen de gemeenteraad of ze ermee kunnen Een aantal oppositiepartijen en coalitiepartij Burgerbelangen Enschede willen dat ook nog gekeken wordt naar eventuele andere locaties, maar wethouder Hatenboer heeft daarop geantwoord dat dat niet aan de orde is. De gemeenteraad praat op 4 maart over de intentieverklaring.

Bekijk de video in HD op YouTube.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren