Betaald voetbal

Crisis bij FC Twente houdt aan met nederlaag bij Fortuna Sittard

FC Twente lijkt de play-offs uit het hoofd te moeten zetten. De ploeg van trainer Ron Jans ging vanavond met 3-0 onderuit bij Fortuna Sittard en wist daardoor voor de negende keer op rij niet te winnen. Half februari was de laatste zege.
Nathan Markelo maakte in Sittard zijn opwachting als rechtsback en daardoor schoof Tyronne Ebuehi een plaats op naar het centrum van de verdediging, ter vervanging van de geblesseerde Kik Pierie.

Fortuna start voortvarend

De gastheren begonnen sterk aan de wedstrijd en voerden de druk op het Twentse doel flink op. Dat resulteerde in enkele gevaarlijke situaties uit hoekschoppen waarbij met name Martin Angha gevaar stichtte. Ook Lisandro Semedo was dicht bij de openingstreffer, maar zijn inzet werd van de lijn gehaald.

Goede kans Danilo

Ook Twente liet een fikse mogelijkheid onbenut om op voorsprong te komen. Een kans die exemplarisch was voor het aanvalsspel van de laatste weken. Zoals wel vaker lag het niet aan de opgezette aanval die eraan vooraf ging, maar was het gebrek aan doeltreffendheid de grote boosdoener. Menig legde klaar op Danilo, maar de inzet van de Braziliaan was te slap om Twente op voorsprong te schieten.

Semedo straft fout Dumic af

Aan de overkant leek Hansson op aangeven van Seuntjens van dichtbij de 1-0 binnen te schieten, maar Drommel wist zich, zoals wel vaker dit seizoen, met een katachtige redding te onderscheiden. Even later moest de doelman alsnog de openingstreffer incasseren na een verdedigende fout van Dario Dumic. De Serviër tastte mis en daar wist Semedo dankbaar van te profiteren. Dumic dacht zijn fout vijf minuten voor rust goed te maken door knap de gelijkmaker binnen te koppen, maar de grensrechter vlagde voor buitenspel en dat bleek na bestudering van de VAR ook het geval te zijn.

Seuntjens benut strafschop

Kort na rust het al 2-0 kunnen zijn. Semedo en Flemming lieten echter een grote kans liggen. Na ruim een uur was het wel raak voor Fortuna. Brama maakte hands en na inmenging van de VAR gaf scheidsrechter Gerrets een strafschop. Seuntjens faalde niet, al raakte Drommel de bal nog wel, en zorgde dus voor een verdubbeling van de voorsprong.

Semedo met zijn tweede

Een kwartier voor het einde was het duel beslist. Semedo kwam oog-in-oog met Drommel na balverlies van Ebuehi en schoot de beslissende 3-0 binnen. Ron Jans gaf een duidelijk statement af om een paar minuten later drie jongelingen te brengen en daarmee Dumic, Narsingh en Menig te laten weten dat ze niet goed genoeg gepresteerd hebben. Aan de stand veranderde, ondanks nog enkele goede kansen voor Fortuna, niets meer en dus waren er opnieuw geen punten voor Twente.

Stand

Door de nederlaag zakt Twente voorlopig naar de twaalfde plek in de stand van de Eredivisie. Concurrenten Sparta en Heerenveen komen morgen in actie. Zwolle verloor bij Vitesse en heeft twee punten minder.

Fortuna Sittard - FC Twente 3-0

1-0 Semedo (25)
2-0 Seuntjens (63/strafschop)
3-0 Semedo (75)
Arbiter: Gerrets
Geel: Brama
Fortuna Sittard: Van Osch; Rota (Essers/82), Angha, Janssen, Cox; Tekie, Flemming, Rienstra (Moutoussamy/81); Semedo, Seuntjens (Emmanouilidis/81), Hansson (Polter/64).
FC Twente: Drommel; Markelo, Ebuehi, Dumic (Hilgers/79), Smal; Zerrouki (Brama/46), Bosch (Ilic/46), Roemeratoe; Narsingh (Rots/79), Danilo, Menig (Van Leeuwen/79).