Discussie kosten opening gemeentehuis Hardenberg

De gemeente Hardenberg wil Martin Gorter uitnodigen voor een gesprek over de kosten van het openingsfeest van het nieuwe gemeentehuis in Hardenberg. Martin Gorter heeft via de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) een overzicht van de kosten voor dit feest in handen gekregen.

Gistermorgen bracht hij dat nieuws en zijn verontwaardiging over de hoogte ervan in de openbaarheid via de website geenstijl.nl. Daarover is veel ophef ontstaan. Het feest rondom de opening van het nieuwe gemeentehuis heeft in totaal 43.171,66 euro gekost.

Hiervan was 3.250 euro bestemd voor emeritus-hoogleraar Herman Pleij, die een lezing van een half uur verzorgde. De streekproeverij, waarbij 21 leveranciers van streekproducten hun waar presenteerden, kostte de gemeenschap ruim 15.000 euro.

"Betere keuzes maken"

De Slagharenaar Gorter wil met zijn actie de gemeente Hardenberg een spiegel voorhouden. Hij vindt dat de gemeente betere keuzes moet maken hoe met publiek geld wordt omgesprongen. "Overal wordt bezuinigd, waardoor de leefbaarheid in bijvoorbeeld een kern als Slagharen wordt aangetast. Zo wordt bijvoorbeeld het consultatiebureau in Slagharen wegbezuinigd. Dat levert 800 euro per jaar op. Voor de kosten van één spreker tijdens het openingsfeest kunnen wij in ons dorp vier jaar lang een consultatiebureau openhouden."

Gorter vindt het bedrag niet extreem hoog, maar "de gemeente heeft een voorbeeldfunctie. In deze tijden van bezuinigingen zou het naar mijn idee beter zijn geweest als het gemeentehuis met een sobere receptie was geopend, en niet met een feest van zoveel geld. "

Aandacht op duurzaamheid

Hardenberg wilde niet reageren voor de camera of microfoon van RTV Oost. Met een schriftelijke verklaring en een uitnodiging aan Martin Gorter hoopt de gemeente de lucht te klaren. "Hardenberg heeft destijds, met de kennis van toen, een weloverwogen keuze gemaakt om de opening van het gemeentehuis op deze manier te organiseren.

Wij hebben deze keuze gemaakt omdat de opening van het nieuwe gemeentehuis drie belangrijke speerpunten had: het meest duurzame gemeentehuis van het land onder de aandacht brengen bij onze relaties, lokale ondernemers hierbij een rol geven en inwoners/belangstellenden te informeren over en te inspireren op het gebied van duurzaamheid. Het gemeentehuis is dan ook geopend op de landelijke Dag van de Duurzaamheid."

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren