Livio hoeft omstreden arts niet meer in dienst te nemen

De rechter heeft zorginstelling Livio in Enschede in het gelijk gesteld in een zaak tegen een basisarts. Livio hoeft de arts niet meer in dienst te nemen en een opleiding aan te bieden.

De arts zou in maart beginnen met een opleiding tot verpleeghuisarts in De Cromhoff, maar in december werd bekend dat hij een strafrechtelijk verleden heeft verzwegen. Hij was veroordeeld tot 15 jaar cel voor een poging tot moord op zijn vrouw in 2003. De arts had twee verslaafden ingehuurd om zijn vrouw in brand te steken. De vrouw overleefde de aanslag, maar raakte verminkt. Volgens de rechter had hij dat moeten opbiechten. Door dat niet te doen zijn de arbeidsverhoudingen zo verstoord, dat een arbeidscontract niet langer mogelijk is. Ook de geëiste schadevergoeding hoeft Livio niet te betalen.

"Livio vroeg niet naar verleden van arts"

In plaats van het opbiechten verklaarde de arts in een gesprek met het uitzendbureau het gat in zijn cv met een smoes: hij zou enkele jaren voor zijn ouders in Egypte hebben gezorgd. In die tijd zat hij echter in de gevangenis.

In januari oordeelde een andere kantonrechter dat Livio de basisarts weer in dienst moest nemen. Livio had nooit gevraagd naar het verleden van de man en had daarin een eigen verantwoordelijkheid. In die rechtszaak kwam echter juridisch niet de beëindiging van het arbeidscontract aan de orde. Dat heeft Livio nu aangevochten en gewonnen.

Reactie voorzitter zorginstelling Livio

Volgens voorzitter Arnoldy van de zorginstelling Livio komt met deze uitspraak een eind aan de procedure. Hij heeft van de advocaat van de arts vernomen dat die zich erbij neerlegt. Ook Livio onderneemt geen verdere stappen meer. 'We gaan er vanuit dat zijn toekomst elders ligt.'

De omstreden basisarts is vorig jaar zomer aangesteld en heeft, in het halve jaar dat hij in De Cromhoff heeft gewerkt, nauwelijks contacten gehad met bewoners of medewerkers. Hij heeft alleen meegelopen met anderen tot zijn opleiding in maart zou beginnen. 'Zijn kring van contacten is redelijk beperkt gebleven en navraag bij mensen die hem wel kenden, heeft geen rare dingen opgeleverd'.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren