Sekstapes werden Jan Diphoorn fataal

Beelden van seksueel misbruik van de moordverdachte zijn Hengeloër Jan Diphoorn anderhalf jaar geleden fataal geworden. De Turkse moordverdachte Sezgin S. heeft al in juli vorig jaar opgebiecht Diphoorn bij het Twentekanaal in Delden om het leven te hebben gebracht.

Volgens de verdachte sloegen bij hem de stoppen door, toen Diphoorn ontkende nog in het bezit te zijn van de opnames van het seksueel misbruik. Het beeldmateriaal dat in de woning van Diphoorn is gevonden, is gemaakt toen de moordverdachte 9 jaar oud was.

Meerdere buurjongetjes misbruikt

De verdachte heeft Diphoorn geschopt, geslagen, gewurgd, ontkleed en in het Twentekanaal gegooid. Daarna is hij gevlucht naar Turkije. De details van de bekentenis worden bevestigd door de advocaat van de Turkse verdachte.

In het strafdossier wordt duidelijk dat Diphoorn vroeger meerdere buurjongetjes heeft misbruikt. Twee van hen hebben, uit schaamte, zelfmoord gepleegd. Ook de moordverdachte zegt door het misbruik als 9-jarige jongen psychisch in de war te zijn geraakt.

Beeldmateriaal misbruik teruggevonden

Al geruime tijd deden geruchten de ronde dat de moord te maken zou hebben met het pedofiele verleden van Diphoorn. In 2006 werd Diphoorn schuldig bevonden aan seksueel misbruik van minderjarigen. Ook de moordverdachte Sezgin S. zat in dat dossier. De rechter gaf Diphoorn toen het dringend advies niet terug te keren naar zijn geboorteplaats Goor.

Justitie heeft in de woning van Diphoorn beeldmateriaal van het misbruik van de verdachte teruggevonden. Het materiaal is op verzoek van de verdachte niet toegevoegd aan het dossier. Volgens zijn advocaat heeft de moordverdachte ook uitgebreid verklaard over het seksueel misbruik van andere buurtgenootjes. Dit zou zijn gebeurd in de toenmalige woning van Diphoorn in Goor.

Reactie van zus en broer Diphoorn

De zus van de vermoorde Diphoorn heeft vorig jaar september in de media gemeld dat haar broer "geen heilige" was, maar dat zij grote twijfels had over de verhalen van seksueel misbruik van buurtgenootjes. Toch is Jan Diphoorn in 2006 veroordeeld voor seksueel misbruik.

Ook broer Henk Diphoorn heeft gereageerd in de media en ook hij herkent zich niet in de verhalen over zijn broer. De verdachte kan wat hem betreft "geen vergiffenis krijgen, maar wel vergif".

Verklaring verdachte Sezgin S.

Het strafproces tegen de 28-jarige verdachte wordt volgende week voortgezet. Volgens de raadsman van de verdachte is de strafzaak vooral opgebouwd rond de bekentenis van de Turkse man. Die verklaart na de moord op Diphoorn naar de woning van zijn ouders in Goor te zijn gereden.

Onderweg heeft hij de bebloede kleding van Diphoorn gedumpt in een kledingcontainer. Als hij ziet dat z'n ouders nog wakker zijn, blowt Sezgin S. nog wat bij een vijver in de buurt van voetbalclub Hector. Later die avond, rond middernacht, bestelt hij een taxi en laat zich naar Düsseldorf rijden. Daar koopt hij een vliegticket en vertrekt naar Turkije.

Opbiechten moord in juli 2012

Het onderzoeksteam stuit, in de loop van het onderzoek, op de naam van Sezgin S., omdat hij in de agenda van Diphoorn voorkomt. De recherche vindt het vreemd dat hij, kort na het misdrijf, is vertrokken naar Turkije. De autoriteiten in Turkije krijgen vanuit Nederland een rechtshulpverzoek.

Ook de verdachte krijgt dat op enig moment te horen. Hij overlegt met z'n familie en besluit terug te keren naar Nederland. Op 10 juli 2012 meldt hij zich op het politiebureau in Hengelo. Hij gaat er samen met zijn vader naar toe en biecht de moord op.

Zoeken naar ondersteunend bewijs

De verdachte krijgt een piketadvocaat toegewezen en die adviseert hem een verklaring af te leggen. Dat doet de jonge Turk tot in detail. Hij wordt drie dagen intensief verhoord. De politie gaat op zoek naar ondersteunend bewijs, maar volgens de advocaat is dat er nauwelijks. Er zijn bijna geen technische sporen, die naar de verdachte leiden.

Wat opvalt is dat op bijna een kilometer van de vindplaats van Diphoorn sporen van het moordslachtoffer worden gevonden. De politie staat voor een raadsel. In de omgeving van de plaats delict wordt ook een zak met pruiken gevonden. Hier is geen DNA van Diphoorn of de verdachte gevonden.

Visser zag 'Aziatysche' types

Een visser meldt zich wel bij de politie. Hij ziet een auto met achterin twee 'Aziatische' types en een bestuurder met een tatoeage op zijn onderarm. De politie spreekt ook met een man die, kort voor de moord op Diphoorn, contact heeft met de vader van Sezgin S.

Deze man zoekt vrijwel direct contact met een Turkse man, die wel eens contact en seks heeft met Diphoorn. Een dag later is Jan Diphoorn dood. De advocaat van de verdachte noemt dit "vreemd en opvallend".

Bekijk de video in HD op YouTube.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: