Snel zekerheid over islamitische basisschool in Hengelo

De gemeente Hengelo verwacht snel een uitspraak over een islamitische basisschool in de stad. Die uitspraak moet komen van de bezwarencommissie van het ministerie van Onderwijs.

De Stichting Islamitisch Onderwijs Zaanstad SIOZ heeft in december bij het ministerie bezwaar gemaakt tegen de afwijzing van de gemeenteraad van Hengelo. De commissie neemt meestal twee maanden de tijd voor zo'n uitspraak.

Vergelijking met Alphen aan de Rijn

De gemeenteraad van Hengelo denkt dat er in de stad te weinig leerlingen zijn voor een islamitische basisschool. De norm is dat de school in 5 jaar tijd uitgroeit tot een school met 260 leerlingen.

De SIOZ verwacht binnen 5 jaar 313 leerlingen te hebben. De stichting baseert dat op ervaringen in Alphen aan de Rijn. Die gemeenten zou vergelijkbaar zijn met Hengelo als het gaat om niet-westerse allochtonen. Hengelo spreekt dat tegen. De stad heeft veel Syrisch-orthodoxe inwoners en die zijn niet islamitisch, maar christelijk.  

Als het ministerie instemt met de basisschool moet de gemeente Hengelo zorgen voor een onderkomen voor de school en het ministerie voor budget voor personeel. Zowel de gemeente als de Stichting Islamitisch Onderwijs Zaanstad kunnen bij de Raad van State in beroep tegen het besluit van de bezwarencommissie.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren