Onderhandelingen moskee Enschede kunnen doorgaan

De gemeente Enschede kan verder met plannen voor een nieuwe moskee op het vroegere DCW-terrein. Tijdens de raadsvergadering maandagavond bleek de Enschedese raad geen zwaarwegende problemen te hebben met een moskee en Turks cultureel centrum aan de Wethouder Beverstraat.

Wel stelde de raad enkele voorwaarden aan de plannen. Zo maken de fracties zich vooral zorgen over de geluidsoverlast van de oproep tot gebed, de verkeersafwikkeling en de detailhandel die in het culturele centrum is toegestaan. Wethouder Hatenboer stelde de raad gerust door te zeggen dat de partijen daar onderling wel uit zullen komen. Zo is de oproep tot gebed geregeld in de grondwet. Voor de verkeersafwikkeling stelt de wethouder een oprit voor die ver bij de huizen vandaan komt te liggen.

Alleen Enschede Solidair wil dat de gemeente en de Turks Islamitische Vereniging op zoek gaan naar een andere plek voor de moskee, het liefst ergens aan de rand van de stad. "Mensen moeten geen last hebben van het geloof van anderen", aldus fractievoorzitter Van de Noordt. Maar zijn standpunt kreeg geen meerderheid in de raad.

Ook ander plan voor DCW-terrein

Tijdens de raadsvergadering kwam ook een geheel nieuw plan voor het DCW-terrein ter spraken. Vlak voor het weekend nam het bedrijf Damo Invest uit Stellendam contact op met de gemeente Enschede. Het bedrijf zei een innovatiecentrum te willen beginnen op het terrein. Wethouder Hatenboer zei de intentieovereenkomst voor de moskee niet zomaar ter zijde te leggen nu ook een andere partij een plan voor het terrein heeft. De wethouder zei contact op te nemen met de investeringsmaatschappij om te kijken of er elders in de stad misschien geschikte plekken zijn voor de plannen.

Damo Invest nam ook contact op met de pers en schreef dat de gemeente het voorstel niet serieus neemt en schijnbaar wel de bouw van de moskee door wil laten gaan. Navraag bij de Kamer van Koophandel leert dat het bedrijf daar niet bekend is. Het is dan ook niet bekend wie er precies achter het plan zit.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren