nieuws

Enschede laat uiterste datum luchthaven los

Enschede laat uiterste datum luchthaven los
Enschede laat uiterste datum luchthaven los
De gemeenteraad van Enschede laat 28 maart los als uiterste datum voor een akkoord met Wessels over de luchthaven Twente. De raad wil er niet koste wat kost aan vasthouden en vindt 'een paar dagen later ook prima'. Onduidelijk is wat verstaan wordt onder een paar dagen.Â
Het ADT, de eigenaar van het terrein, noemde 28 maart als uiterste datum dat er een exploitant gevonden moet worden. De raad van Enschede zei vanavond echter dat het jammer zou zijn als er straks eind maart een akkoord is, maar dat het niet door kan gaan omdat het nog juridisch onderzocht moet worden. Volgens de fractievoorzitters van de VVD en de PvdA is dat zonde van een proces van tien jaar.

'Burgers recht op duidelijkheid'

D66, GroenLinks en SP in de raad vinden dat 28 maart als deadline moet blijven gelden. Burgers hebben volgens fractievoorzitter Westerbeek eindelijk recht op duidelijkheid. Volgens wethouder van Hees is ook geen sprake van een harde deadline maar van een harde inspanningsverplichting. Westerbeek noemt dat politiek gemarchandeer.
Wessels stak begin december zijn hand op als exploitant voor de luchthaven toen geen van de drie uitgekozen partijen aan het eind van de biedingenfase met een bod was gekomen. Hij vindt een luchthaven belangrijk voor de regio. Hij kreeg van de eigenaren van het luchthaventerrein de provincie Overijssel en de gemeente Enschede tot 1 maart de tijd om aan de eisen voldoen. Inmiddels is die exploitant er nog niet, maar volgens Wessels is dat een kwestie van een paar dagen. De gemeenteraad geeft hem die tijd.

2014 eerste vliegtuig

Eind volgend jaar moet het eerste vliegtuig vanaf Luchthaven Twente vertrekken. De PvdA in de gemeenteraad van Enschede steunt het besluit van de Provinciale Staten van Overijssel voor een onafhankelijk onderzoek naar de gang van zaken rond de aanbesteding van de luchthaven en wacht met belangstelling de resultaten af. Dat onderzoek is een initiatief van D66 en PvdA in de Staten. In tegenstelling tot de PvdA in Enschede zijn de provinciale sociaal democraten felle tegenstanders van heropening van de luchthaven.
Bekijk voor meer informatie ook het dossier 'Luchthaven Twente'.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.