Steeds meer historische boerderijen in gevaar

Stichting Agrarisch Erfgoed Nederland luidt de noodklok over de verschraling van het landschap. Steeds meer boeren stoppen, steeds meer boerderijen komen leeg te staan en steeds meer boerderijen verpauperen en storten uiteindelijk ineen.

Het landschap in Twente onderscheidt zich met name door de typische bouwstijl van boerderijen in die omgeving. Datzelfde geldt voor boerderijen in Salland of de Kop van Overijssel. Op die manier dragen boerderijen bij aan cultuurhistorische, landschappelijke waarden. Door het verdwijnen van steeds meer boerenbedrijven komen die karakteristieke boerderijen in gevaar.

Versimpelen van bouwregels

De overheid zou zich het lot van deze panden moeten aantrekken. Met het versimpelen van bouwregels voor dergelijke gebouwen zou het aantrekkelijker moeten worden om te restaureren. Op die manier kunnen oude, karakteristieke boerderijen een nieuw leven worden ingeblazen.

IJsselhoeve De Middenhof in Terwolde is zo'n kenmerkende boerderij, gebouwd in 1877 maar sinds een jaar of twintig aan het lot overgelaten. Totdat de stichting Behoud IJsselhoeven zich erover ontfermde. Nu wordt het pand gerestaureerd en binnenkort neemt een grote zorginstelling er haar intrek. Op die manier blijft De Middenhof tot in lengte van jaren behouden.

Bekijk de video in HD op YouTube.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren