Strafzaak rond coffeeshop Sky High in Zwolle gestart

Voor de rechtbank in Zwolle is een begin gemaakt met een grote drugszaak rond de Zwolse coffeeshop Sky High. De eigenares en de voormalige eigenaar worden verdacht van drugsbezit en hennepteelt.

Het gaat niet om de handelsvoorraad in de coffeeshop, maar om plantages en drugs die werden aangetroffen op andere locaties in Zwolle. De gevonden drugs zouden bedoeld zijn voor de bevoorrading van de coffeeshop.

Volgens de officier van justitie was de coffeeshop bij het begin van het onderzoek helemaal niet in beeld, maar werd gereageerd op klachten over de stank van hennep rond de woning van de voormalige eigenaar. Lopende het onderzoek bleek dat de drugs bedoeld zouden zijn voor Sky High. Bij een inval werden onder andere drieduizend hennepstekjes aangetroffen.

De advocaten van de verdachten, de bekende strafpleiters Inez Weski en Gerard Spong, hebben tijdens de eerste regiezitting in de zaak gevraagd om een lange rij getuigen. Op de lijst van gevraagde getuigen staan de namen van alle Zwolse burgemeesters sinds 1993, meerdere gemeenteambtenaren en een korpschef van de politie.

Volgens de advocaten is de vervolging onterecht. De eigenares en andere betrokkenen mochten erop rekenen dat ze niet vervolgd zouden worden omdat de coffeeshop door de gemeente werd gedoogd. Alle gevraagde getuigen zouden moeten verklaren over mogelijke afspraken die gemaakt zijn rond het Zwolse gedoogbeleid. Coffeeshop Sky High bestaat sinds 1993. Volgens de voormalige eigenaar is het Zwolse gedoogbeleid geënt op Sky High. Over twee weken zal de rechtbank bekend maken welke verzoeken worden toegelaten.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren