nieuws

Enschede zet alles in voor behoud brandweeroefencentrum

Troned
Troned
De gemeente Enschede wil er alles aan doen om het brandweeroefencentrum op de voormalige vliegbasis open te houden.
Burgemeester Den Oudsten overweegt in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechter die de tijdelijke omgevingsvergunning voor het oefencentrum heeft vernietigd. Daardoor moet het brandweeroefencentrum Troned van de veiligheidsregio Twente dicht. Naast het instellen van een hoger beroep bekijkt de gemeente de mogelijkheden om een gedoogbesluit te nemen zodat het brandweeroefencentrum gewoon door kan gaan.
Burgemeester Den Oudsten van Enschede zegt dat hij erg verrast is door de uitspraak van de Almelose rechtbank. Zeker nu de rechter eerder al in een voorlopig vonnis heeft gezegd dat Troned gewoon open kan blijven tot de uitspraak van vandaag. Den Oudsten zegt zich niet te kunnen vinden in de argumentatie van de rechtbank.
Het oefencentrum zit er tijdelijk en werkt daarom met een tijdelijke omgevingsvergunning. De rechtbank stelt dat het aannemelijk is dat het brandweeroefencentrum langer dan de maximale termijn van vijf jaar op het vliegveldterrein zal zijn gevestigd en daarom niet meer op een tijdelijke vergunning mag draaien. De bezwaarmakers, VOLT Twente, vinden dat die termijn al is overschreden. Volgens de omwonenden zit het centrum er al sinds 2008.
In het brandweeroefencentrum Troned worden brandweerlieden opgeleid. Zo zijn er geregeld calamiteitenoefeningen waaronder kettingbotsingen en gasexplosies.  Eerder was daar in Borne een terrein voor maar dat is na gerechtelijke procedures gesloten. Burgemeester Den Oudsten wil voorkomen dat er nu geen enkele plek in Twente meer is waar zo grootschalig geoefend kan worden.
Volt-Twente vreest dat de aanwezigheid van het oefencentrum andere ontwikkelingen op het voormalige vliegveld tegenhouden. 
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.