Half miljoen voor verbouw stadhuis Enschede

Enschede wil op korte termijn niet te veel geld uitgeven aan de verbetering van het stadhuis. Dat geld is er niet.

Het gemeentebestuur heeft er een half miljoen voor over. De plannen daarvoor zijn vanavond gepresenteerd door architectenbureau IAA uit Enschede. Volgens wethouder Hatenboer 'moet de entree gepimpt worden. Het moet lichter, het is nu bijna morbide.' Daarnaast moet de akoestiek in de burgerzaal veel beter. Het galmt er enorm waardoor het onmogelijk is het te gebruiken.

Noodzakelijk gebruik van de burgerzaal kost nu 50.000 euro per jaar. Dat wordt bij een verbouwing bespaard. Op de korte termijn wordt het monumentale deel aangepast aan de moderne tijd. Voor de middellange en lange termijn zijn de plannen ingrijpender. Zo wil de architect aan de kant van de Langestraat een deel van de gevel vervangen door glas.

8 tot 10 miljoen

De plannen voor middellange en lange termijn met een glazen gevel en een met glas overkapte binnenruimte kosten 8 tot 10 miljoen. Die plannen kunnen pas doorgaan als de financiële situatie van Enschede dat toelaat. De gemeente wil dat het monumentale stadhuis weer een huis van de stad wordt, waar mensen binnenlopen, elkaar ontmoeten en dat ook door de burgers gebruikt wordt. Het stadhuis van architect Friedhof staat in de top 3 van mooiste stadhuizen van Nederland. Enschede wil ook toeristen kunnen laten zien hoe mooi het stadhuis is. Het gebouw is nu erg gesloten en nodigt niet uit er binnen te lopen.

Open voor toeristen

De meeste gemeenteraadsfracties kunnen zich vinden in de plannen op de korte termijn. GroenLinks vindt een uitgave van 3 ton voor een fraaiere entree moeilijk te verkopen, nu de gemeente bezig is met een reorganisatie die veel ambtenaren hun baan gaat kosten. VVD-fractievoorzitter Broekman vindt dat ook behoud en investering in monumenten een budget verdient. Met name het CDA en de SP zetten vraagtekens bij een multifunctioneel gebruik van het gebouw, waaronder het uitreiken van diploma's van Saxion en een steunpunt van de Kamer van Koophandel. PvdA vindt dat maatregelen in het monumentale deel nu nodig zijn, maar voor ingrijpende veranderingen is geen geld.


Het CDA wil dat de raad op de langere termijn met beide benen op de grond blijft staan. Volgens raadslid Visser is er al een slag geslagen door op zaterdag een bord buiten te zetten, met welkom erop. Ook BurgerBelangen Enschede pleit voor opening op zaterdag. Volgens VVD hangt daar echter ook weer een kostenplaatje aan. Wethouder Hatenboer denkt aan een vereniging van Vrienden van het Stadhuis, die de zaterdagopening regelt en rondleidingen verzorgt. De gemeenteraad beslist in de eerstvolgende gemeenteraadsvergadering over de investering van een half miljoen euro.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren