nieuws

GroenLinks Kampen tegen boring schaliegas

De fractie van GroenLinks in Kampen wil dat het gemeentebestuur geen toestemming geeft aan proefboringen naar schaliegas.
Raadslid Rill wil dat Kampen net als 44 andere gemeenten, waaronder Zwolle en de Noordoostpolder, verklaart een schaliegasvrije gemeente te willen zijn. Rill: "Schaliegas zit in de poriën van harde bodemlagen. Om het gas te winnen, is het vaak nodig om de bodemlaag te fracken." Bij fracken wordt onder grote druk een mengsel van water, chemicaliën en zand geïnjecteerd in de laag waarin het schaliegas zit. "Uit onderzoek blijkt dat de winning van schaliegas onder meer kan leiden tot vervuiling van grond- en drinkwater, aardbevingen kan veroorzaken en dat de klimaateffecten nog negatiever kunnen uitpakken dan bij de winning van kolen", aldus Rill.
Het ministerie van Economische Zaken moet nog een onderzoek afronden naar de risico's rond het winnen van schaliegas. De verwachting is dat het onderzoek in juli klaar is. "Het kan dan maar zo zijn, dat er in de gemeente Kampen tegen het eind van 2013 al proefboringen plaatsvinden", vreest Rill.
Het Radio Oost programma Boeren Burgers Buitenlui besteedde in oktober 2011 aandacht aan de protesten tegen de boringen naar schaliegas. De uitzending is hierboven te beluisteren.
Bekijk de video in HD op YouTube.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.