Bouwsector hergebruikt materialen

Niet alleen ingegeven door de crisis maar ook nieuwe duurzaamheidsregels in de bouw zorgen ervoor dat er steeds inventiever wordt gebouwd. Hergebruik van bouwmaterialen is het nieuwe speerpunt. In Hengelo is een aannemer begonnen aan een project waarbij 94% van de materialen wordt hergebruikt.

Het oude Expocenter in Hengelo wordt verbouwd tot datacenter. Over 11 weken worden hier gigantische hoeveelheden digitale bestanden opgeslagen. Maar een andere gebruiker betekent andere eisen aan het pand. Een grote verbouwing zou meer tijd en geld kosten als nieuwe materialen zouden worden gebruikt.

Hergebruik wordt in dit project toegepast op het metselwerk, de gevelplaten, de gevelbekleding, de dakplaten en de isolatie. Door bijvoorbeeld de cellenbeton-gevelplaten te ontdoen van lijmresten en van dezelfde platen een nieuwe gevel te bouwen, bespaart de opdrachtgever 130.000 euro op een gevel met een lengte van 78 meter. Voor de aannemer en zijn onderaannemers betekent hergebruik een snellere bouwtijd. In dit project bijvoorbeeld kan de bouwtijd met ruim 3 weken worden verkort.

Bekijk de video in HD op YouTube.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren