Erop of eronder voor korhoen

Er worden opnieuw Zweedse korhoenders uitgezet op de Sallandse heuvelrug. Het is de laatste poging om te voorkomen dat het korhoen uitsterft in Nederland.

Begin april worden er 25 exemplaren vanuit Zweden overgebracht naar het natuurgebied tussen Holten en Nijverdal. Natuurorganisaties steken al jaren veel geld in pogingen om het korhoen te redden. Tot nu toe mislukte elke poging. Vorig jaar mei werden nog vijf korhoenders uit Zweden gehaald, drie daarvan overleden in korte tijd. Volgens Vogelbescherming Nederland - die de regie voert - is dit echt de laatste poging. Lars Soerink van de vogelbescherming: "Als het nu niet lukt dan zullen we ons er bij neer moeten leggen." Soerink hoopt nog wel veel te weten te komen over de reden waarom de korhoenders het niet redden op de heuvelrug. "Met die informatie kunnen we in de toekomst voorkomen dat ook andere vogelsoorten uitsterven."

Volgens een laatste telling leven er op dit moment vier hanen en ruim tien hennen in het gebied. De reddingspogingen met het Zweedse korhoen worden voornamelijk betaald door een whiskymerk. De provincie Overijssel heeft al jaren geleden aangegeven er geen heil meer in te zien.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws Dierennieuws
Deel dit artikel:

Reageren