Staking distributiecentrum Albert Heijn Zwolle

Vijftien Poolse medewerkers van het distributiecentrum van Albert Heijn in Zwolle zijn donderdagavond uit protest niet aan het werk gegaan.

Zo'n zestig Poolse collega's voerden, voordat de nachtdienst begon, actie voor de poorten van het distributiecentrum. Ze wisten vijftien collega's te overtuigen niet aan het werk te gaan. De rest, ook zo'n vijftien, zijn wel de nachtdienst ingegaan. Eerder deze week liepen de cao-onderhandelingen vast. Ook een deel van de ochtendploeg in het distributiecentrum heeft het werk neergelegd, zo'n 80 uitzendkrachten staken vrijdagochtend.

'Nederlanders volgende week'

Volgens bestuurder Plaatje van FNV Bondgenoten zijn de Polen het zat om in de zogeheten carrousel te werken. Na een jaar werken moeten ze er een half jaar uit. Daarna worden ze weer voor het beginsalaris aangenomen. De vakbondsman verwacht dat volgende week de Nederlandse medewerkers van het distributiecentrum in actie zullen komen.

In de nacht van woensdag op donderdag verstreek een ultimatum dat door FNV Bondgenoten aan de Albert Heijndirectie was gesteld. Direct na het verlopen van het ultimatum legde de nachtploeg van het distributiecentrum in Zaandam het als eerste het werk neer.

'Ervaren hoe onzekerheid voelt'

De vakbond verwijt Albert Heijn geen aandacht te hebben voor de hoge werkdruk en onzekerheid over contracten voor de werknemers. Een vakbondsbestuurder woensdag over de acties: "Ze kunnen op ieder moment van de dag starten, eindigen en weer starten. Zodat de hoge heren van AH zelf eens ervaren hoe onzekerheid voelt.” Bij de distributiecentra werken meer dan 5000 medewerkers: 2000 uitzendkrachten en 3300 vaste krachten. FNV Bondgenoten wil in de cao onder andere afspraken maken over meer zekerheid en continuïteit op de werkvloer.

Bekijk de video nu ook in HD op YouTube.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren