nieuws

Niet langer verzet tegen privatisering Urenco

Urenco Almelo
Urenco Almelo
Nederland is akkoord met de privatisering van splijtstoffabrikant Urenco. Dat meldt de Britse krant The Sunday Times. Het consortium, met een fabriek in Almelo, is nu nog in handen van de Nederlandse en Britse overheid en twee Duitse energiebedrijven.
The Sunday Times zegt zich te baseren op bronnen dicht bij het overleg tussen de huidige eigenaren van Urenco. Tot nu toe hield Nederland de verkoop tegen terwijl de Britse en Duitse aandeelhouders wel tot verkoop over wilden gaan. Argument was dat de Nederlandse staat bang was geen invloed meer uit te kunnen oefenen. Maar Nederland zou van gedachten zijn veranderd na een reeks gesprekken, met onder andere de Britse overheid, over de toekomst van het bedrijf.

Politiek gevoelig

Urenco is wereldleider op het gebied van splijtstofproductie. Vier fabrieken in Europa verrijken uranium, dat als brandstof dient voor kerncentrales. De grootste fabriek staat in Almelo. Volgens The Sunday Times is Nederland akkoord met de verkoop, maar alleen als er strenge veiligheidsvoorwaarden aan worden verbonden en als de staat vetorecht houdt. Het geld dat Nederland krijgt voor de verkoop van de aandelen kan gebruikt worden voor de tekorten op de begroting. De waarde van Urenco wordt ergens tussen de 6 en 10 miljard euro geschat.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.