Rechtszaak om oproep tot gebed moskee Deventer

Enkele omwonenden van de Centrummoskee in Deventer willen een rechtszaak aanspannen tegen de moskee en de gemeente Deventer.

Dat meldt het EO programma de Vijfde Dag. Het programma heeft onderzocht welke moskeeën in Nederland een oproep doen tot gebed. Aanleiding voor het onderzoek was dat de moskee in Deventer dagelijks oproep mag doen tot gebed. Dat was de uitkomst van een enquête van de gemeente Deventer. Een minderheid van de ondervraagden in de wijk heeft problemen met een dagelijkse azan, zoals de oproep tot gebed genoemd wordt.

VVD steunt rechtszaak tegen moskee

De VVD steunt een mogelijke rechtszaak, omdat de partij helderheid wil hebben over wat wel en niet mag. VVD Tweede Kamerlid Malik Azmani: "Mocht blijken dat de rechter oordeelt dat de moskee in zijn recht staat, dan moeten we bezien wat wij kunnen doen om hinder van moskeeën te voorkomen". De voorzitter van de moskee liet eerder al weten dat, om tegenstanders tegemoet te komen, de moskee de azan niet elke dag laat klinken. Hij verwacht dat de gebedsoproep drie tot vier dagen per week te horen zal zijn. De azan mag maximaal 50 decibel zijn. Om dat niet te overschrijden zal een geluidsbegrenzer geplaatst worden.

'Haaksbergen klaagt niet om azan'

Uit het onderzoek van de EO blijkt dat in minstens 12 moskeeën in Nederland dagelijks de azan klinkt. Eén van de moskeeën staat in Haaksbergen. Daar wordt al jaren dagelijks oproep gedaan tot gebed en dat heeft nooit tot problemen of klachten geleid, aldus een woordvoerder van de moskee.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren