Samsom geeft Karelskamp, Veldzicht en Rekken weinig hoop

De PvdA gaat de sluiting van De Karelskamp in Almelo en tbs-klinieken Veldzicht en Oldenkotte niet tegenhouden. Dat zei PvdA-leider Diederik Samsom vandaag tijdens een bezoek aan Enschede.

Het sluiten van de drie instellingen maakt deel uit van een landelijk hervormingsplan van staatssecretaris Teeven. De Tweede Kamer beslist uiteindelijk of deze plannen ook worden uitgevoerd. Samsom liet vandaag weten dat de PvdA de staatssecretaris steunt. Hij vindt dat het plan als geheel goed is, ook al valt het voor Oost-Nederland niet gunstig uit.

Volgens de PvdA-leider kan een deel van de werknemers van De Karelskamp, Veldzicht en Oldenkotte elders in het gevangeniswezen aan het werk. Ook wordt 300 miljoen vrijgemaakt om nieuwe banen te creëren voor de mensen die wel op straat komen te staan.

Gisteren werd bekend dat huis van bewaring De Karelskamp in Almelo dichtgaat, net als de tbs-klinieken Veldzicht in Balkbrug en Oldenkotte en Rekken. De staatssecretaris wil De Karelskamp en Oldenkotte in 2015 sluiten, Veldzicht moet een jaar later de deuren sluiten. De reorganisatie van de justitiële instellingen in heel Nederland moet een besparing van 350 miljoen euro opleveren.

De burgemeesters van Almelo en Hardenberg, waar De Karelskamp en Veldzicht onder vallen, hebben geschokt gereageerd op de plannen. Zij vinden de gevolgen veel te groot voor de werkgelegenheid in de regio. De komende tijd wordt geprobeerd de Tweede Kamer ervan te overtuigen dat sluiting geen goed idee is. Samsom liet vandaag weten dat de burgemeesters niet op steun van de PvdA hoeven te rekenen.

Bekijk de video in HD op YouTube.

 

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren