nieuws

"Onterechte vergunning voor hypermarkt Steenwijk"

Steenwijkerland heeft onterecht een vergunning gegeven voor de bouw van een groot winkelcentrum naast de A32 bij Steenwijk. Dat zegt advocaat Maakal van de binnenstadondernemers, die de komst van het centrum niet zien zitten.
Volgens Maakal is er in 2005 in het bestemmingsplan voor het gebied opgenomen, dat er een 'hypermarkt' mag komen. "Maar waar de gemeente nu een vergunning voor heeft gegeven, dat is een winkelcentrum. Dat is heel wat anders. Onder een hypermarkt wordt een grote supermarkt verstaan, met daarbij wat winkels. Waar nu een vergunning voor is verstrekt zijn vooral winkels, met daarbij een supermarkt."

Historische vergissing

Daarbij zegt Maakal dat het een historische vergissing is, dat het woord 'hypermarkt' in het bestemmingsplan terecht is gekomen. "Naderhand is er dan ook correspondentie tussen gemeente en grondeigenaar geweest, waarin die laatste erkent dat er inderdaad een fout is gemaakt en die fout moet worden hersteld." Volgens advocaat Maakal, die in bezit is van die correspondentie, hoeft de gemeente zich daarom geen zorgen te maken over claims. "De grondeigenaar heeft gezegd dat de gemeente met hem geen problemen krijgt en de projectontwikkelaar kán helemaal geen planschade claimen.

Groot beroep op de politiek

De binnenstadondernemers doen een groot beroep op de politiek. Zij vrezen dat door het nieuwe winkelcentrum de binnenstad leegloopt. Zowel ondernemers, als publiek zullen wegblijven uit de oude kern, zeggen ze. De ondernemers hopen dat de gemeenteraad volgende maand een zogenoemd voorbereidingsbesluit neemt. Dat is een besluit waarbij de gemeente verklaart dat voor een bepaald gebied een nieuw bestemmingsplan wordt voorbereid. Dat heeft tot gevolg dat het college van Burgemeester en Wethouders bouwvergunningen nog niet kan afgeven. Ook ondernemers uit omliggende gemeenten en kernen maken zich zorgen. Ze studeren allemaal op juridische stappen.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.