IJzige kou verandert aardbeien Manderveen in ijssculptuur

Aardbeienteler Hardrik Hindriksen uit Manderveen geloofde in eerste instantie zijn ogen niet. Zijn aardbeienbedden zagen er ineens uit als een ijssculptuur.

Het is wel de bedoeling dat de aardbeien worden bedekt onder een laagje ijs. Om te voorkomen dat het fruit kapot vriest bij nachtvorst wordt er een laagje water overheen gespoten. Dat beschermt de aardbeiplant. Normaal gesproken verdwijnt het ijs overdag vanzelf. Door de ijzige wind gebeurde dat nu niet en ontstond de bijzondere ijssculptuur.

Hindriksen wist niet wat hij zag. In de ruim dertig jaar dat de familie de kwekerij heeft, is dit nog nooit voorgekomen. Hindriksen belde daarom met collega's in het hele land, maar eigenlijk niemand kon hem adviseren. Dus blijft hij maar sproeien totdat de ijzige kou definitief wegtrekt uit het land. Dat betekent dat hij elke drie kwartier, ook 's nachts, een ronde maakt om de sproeiers ijsvrij te maken. Pas als het wat warmer wordt, kan de kweker bekijken of de plantjes nog leven of dat hij voor niets dag en nacht in touw is geweest.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren