nieuws

Kavels in Enschede goedkoper, gemeente neemt verlies

Museumlaan Enschede
Museumlaan Enschede
Enschede heeft de grondprijs voor een aantal kavels voor woningen, bedrijven en kantoren verlaagd. Dat bijstellen kost de gemeente 5 miljoen euro.
Het gaat onder meer om 25 kavels voor woningen in het hogere segment in wijken als Roombeek en Het Diekman. Ze zijn het bedrag niet meer waard waarvoor ze ooit zijn getaxeerd. Het afwaarderen van die kavels kost de gemeente 750.000 euro.

Geen reële prijzen meer
Volgens wethouder Wallinga is de grondprijs bepaald in een tijd dat het economisch beter ging en is die in huidige economische situatie niet meer reëel. Daarnaast moest de prijs ook bijgesteld worden door ongelukkige hoekjes en de mate van zonlicht op de kavels.
Het gaat om overgebleven kavels in de nieuwe wijken in de stad. Enschede heeft met name in Roombeek de ambitieuze plannen goed verwezenlijkt, maar doordat niet alle kavels zijn verkocht ontstaan er rotte plekken in het beeld. Zo liggen er nog enkele onverkochte kavels langs de beeldbepalende Museumlaan. 

Niet onverkoopbaar, stimulans nodig

Volgens de gemeente is geen sprake van onverkoopbare kavel, er is hoogstens een stimulans nodig. Naast een lagere grondprijs neemt Enschede meer maatregelen. Zo krijgt de koper van een kavel in Enschede tussen het moment dat hij een kavel reserveert en de daadwerkelijk aankoop ruim anderhalf jaar de tijd om zijn oude huis kwijt te raken en van de koop af te zien als het huis niet verkocht wordt.
Deze afwaardering van 5 miljoen euro is de tweede in korte tijd. Vorig jaar nam Enschede al een verlies van 63 miljoen euro voor de afwaardering van grond die de gemeente had aangekocht maar de bouwplannen vanwege de recessie zijn geschrapt of nooit zijn gemaakt. Daarvoor is inmiddels een dekking gevonden maar dat betekent ook dat de stad geen vet meer op de botten heeft. Toch is ook de tegenvaller van 5 miljoen euro al in de boeken verwerkt.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.