Nader onderzoek Twentse miljoenenfraude

De onderzoeksrechter in Almelo gaat een groot aantal gedupeerde beleggers en een notaris uit Neede horen in een grote fraudezaak rond een Twentse hypotheekverstrekker.

Het bedrijf zat eerst in Nijverdal en verhuisde later naar Goor waar het in de zomer van 2009 failliet werd verklaard. Een groot aantal gedupeerden bleef achter met grote schulden. In de strafzaak worden vier betrokkenen verdacht van oplichting, verduistering en het witwassen van gestolen geld. Onder hen zijn de twee hoofdverdachten, voormalig eigenaar van het Nijverdals/Goorse assurantiënkantoor Sake T. en een vrouwelijke zakenpartner uit Goor. Twee mannen uit Lichtenvoorde en Winterswijk speelden volgens het OM ook een belangrijke rol.


Volgens het Openbaar Ministerie werden huiseigenaren door het bedrijf overgehaald om hun hypotheek om te zetten en vrijgekomen gelden te investeren in vakantiewoningen en een cruiseschip op de Malediven. In praktijk zou er niets zijn geïnvesteerd, maar werd de inleg gebruikt door de verdachten om een luxe leven te leiden. Vroege investeerders zouden enige tijd aan het lijntje gehouden zijn met winstuitkeringen die afkomstig waren uit nieuwere beleggingen.
Een groep gedupeerden heeft zich inmiddels verenigd in een collectief. Sommige slachtoffers verkeren in grote financiële problemen.


Wanneer de zaak verder gaat is nog onduidelijk. Eerst zullen alle getuigen gehoord worden. De rechtbank zal de strafzaak in twee delen behandelen, Sake T. en de vrouw uit Goor zullen op een zitting behandeld worden, terwijl de twee Achterhoekers zich tijdens een andere zitting zullen moeten verantwoorden.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren