nieuws

Kampen wil beslissing over bypassdorp Reeve uitstellen

De plek waar bypassdorp Reeve moet komen
De plek waar bypassdorp Reeve moet komen
De gemeente Kampen wil de komende jaren alleen de strikt noodzakelijke investeringen in het nieuw te bouwen bypassdorp Reeve gaan uitvoeren. Begin 2016 moet definitief worden besloten of het dorp er komt of niet.
Burgemeester en wethouders doen dat voorstel aan de raad, vanwege de crisis op de huizenmarkt. De bouw van het dorp hangt samen met de aanleg van de bypass bij Kampen en de gebiedsontwikkeling. Die bypass moet de steden langs de IJssel beschermen tegen hoogwater.

Genoeg potentie voor Reeve

In Reeve moeten zo'n 1300 woningen worden gebouwd, maar vanwege de slechte huizenmarkt wil het college voorzichtig te werk gaan. Uit onderzoek van USP blijkt dat er, ondanks de lastige situatie waarin het project zit, nog steeds genoeg potentie is om het plan door te zetten.
B&W willen daarom nog een aantal jaren wachten met het definitieve besluit. De feitelijke realisatie van Reeve is gepland in 2018.

Aanleg is niet onomstreden

Het college van B&W heeft het ontwerpbestemmingsplan IJsseldelta-Zuid (de aanleg van de bypass) en het ontwerp-exploitatieplan Reeve (de bouw van het dorp) voorgelegd aan de gemeenteraad, die daarover 16 mei een besluit neemt. Daarna komen de plannen ter inzage te liggen.
De aanleg van de bypass is niet onomstreden, mede door de bouw van Reeve. Daarvoor zou namelijk veel natuur moeten wijken, maar vorig jaar besloot de Tweede Kamer dat de veiligheid van mensen belangrijker is dan behoud van natuur. Ook is er volgens Kamerleden en de Provincie genoeg ruimte voor natuur in het plan voor de bypass.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.